Německý tisk o debaklu CDU: Šok, masakr motorovou pilou, hnojivo pro populisty

Německé listy považují debakl CDU kancléřky Angely Merkelové v zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku za katastrofu. I když vyhráli vládní sociální demokraté, faktickým vítězem se na stříbrné pozici stala populistická protestní strana Alternativa pro Německo (AfD). „Uprchlická politika Merkelové znejistila tolik lidí, že působí jako hnojivo na růst AfD,“ napsal deník Stuttgarter Zeitung.

Protestní strana AfD bude s 20,8 procenta hlasů druhou nejsilnější frakcí v zemském sněmu Meklenburska-Předního Pomořanska. Populisté tak přebrali ve volbách tradičním stranám desítky tisíc voličů. „Pokud máte rádi vzrušení, dá se to, co dosud AfD napáchala v německé stranické demokracii, popsat jako masakr motorovou pilou: Z CDU, SPD a Levice vyřízla celé kusy,“ konstatuje deník Süddeutsche Zeitung.

„Ale není to horor. Je to výzva stranám, které přišly o část voličů, aby byly lepší, jasnější a rozlišitelnější. Německá demokracie už v pořádku přežila řadu údajných hororů,“ napsal dál bavorský list.

„Ti přesvědčení, ustrašení a frustrovaní to znovu udělali, tentokrát v Meklenbursku-Předním Pomořansku. V Alternativě pro Německo zvolili neliberální, ženám a cizincům nepřátelskou stranu, a dopomohli jí tak podeváté do jednoho ze zemských sněmů,“ píše list Frankfurter Rundschau.

obrázek
Zdroj: ČT24

Příznivci AfD volí protest a náladu

Úspěchu AfD si všímá také deník Berliner Zeitung, podle něhož loni strana šikovně změnila své zaměření, když se odvrátila od tématu zrušení eura směrem ke kritice migrace. Daří se jí tak mobilizovat voliče.

„Kdo dnes volí AfD, nevolí žádnou reálně existující stranu. Volí protest a náladu,“ míní list. AfD výrazně uspěla už v březnových volbách do sněmů tří spolkových zemí, nikdo s ní ale nechce vládnout.

Německé deníky se věnují také velkému neúspěchu křesťanských demokratů v politické domovině kancléřky. CDU v zemských volbách dosáhla svého dosud nejhoršího výsledku v Meklenbursku-Předním Pomořansku, přesto bude asi dál vládnout se sociálními demokraty.

„Tohle byly víc než jen běžné volby v jednom malém státě, bylo to hlasování o Merkelové a skončilo pro kancléřku debaklem,“ podotkl Spiegel.

Německý Bild o debaklu CDU
Zdroj: Bild

„Po volebním výsledku v jejím domácím Meklenbursku-Předním Pomořansku to bude
pro kancléřku Angelu Merkelovou ještě méně příjemné. Katastrofální výsledek CDU a velká podpora pro AfD na ni zvýší zejména v její vlastní straně výrazně tlak,“ píše list Westdeutsche Allgemeine Zeitung, který volební neúspěch přičítá migrační politice.

Ta se v bývalé východoněmecké zemi projevila, i když v ní uprchlíci prakticky nežijí. V Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je s 1,6 milionu obyvatel třetí nejmenší spolkovou zemí, se nachází jen asi 22 tisíc uprchlíků, což je zanedbatelné číslo vzhledem k tomu, že loni do Německa přišlo 1,1 milionu běženců.

Referendum o Merkelové

Problémů Merkelové si všímá i americká televize CNN. Domnívá, že zemské volby jsou předzvěstí potíží pro kancléřku, která prosazuje otevřenou politiku vůči běžencům. „Může být úspěch krajně pravicové strany v místních volbách předzvěstí toho, co přijde? Nedělní volby viděli mnozí jako referendum o přistěhovalecké politice kancléřky Angely Merkelové a její strana utrpěla značnou porážku, navíc na domácí půdě Merkelové,“ upozornila CNN.

Britský The Telegraph hovoří o „zničující ztrátě“ CDU na úkor populistů, a to téměř přesně rok poté, co Merkelová otevřela uprchlíkům německé hranice. „Dokládá to, že krajně pravicová strana je silou, se kterou je třeba počítat v německé politice,“ píše list.

BBC rovněž zmiňuje, že volby v Meklenbursku byly zkouškou pro imigrační politiku Berlína před celostátními volbami v roce 2017. Populisté z AfD uštědřili CDU tvrdou ránu, konstatuje britská televize na webu.