Blesk zabil na jihu Norska přes 300 sobů. Stáli moc blízko u sebe

Blesk zabil na jihu Norska více než 300 volně žijících sobů – jde tak pravděpodobně o největší dosud známou škodu svého druhu. K úhynu došlo na náhorní plošině, kde žije největší populace těchto sudokopytníků v Evropě.

Celkem 323 sobů včetně 70 mláďat nalezli už v pátek myslivci v národním parku Hardangervidda. Televizní záběry ukazují velké množství uhynulých kusů ležících poblíž sebe. „V pátek byly v oblasti velmi silné bouřky. Zvířata ve špatném počasí setrvají u sebe – tato byla bohužel zasažena bleskem,“ uvedl Kjartan Knutsen z Norské agentury pro životní prostředí.

Sobi patří mezi sociálně založená zvířata a pohybují se ve stádech. Norské úřady nyní rozhodují, co s uhynulou zvěří udělají. „Ještě uvidíme, zda necháme přírodu volně působit, nebo něco aktivního vykonáme,“ řekl agentuře AFP Knutsen. Ze 323 jedinců muselo být pět utraceno kvůli vážným zraněním.

Podobný počet zvířat zabitých bleskem je podle expertů bezprecedentní. Nejde však o škodu, která by byla pro tento druh přímo existenční hrozbou. Na pláních jižního Norska žije podle odhadů na 25 tisíc kusů divoce žijících sobů.