Italská zkáza: Otřesy zničily stovky kulturních památek

Zemětřesení zničilo v horských oblastech střední Itálie na tři sta kulturních památek. Škody se odhadují na 10 miliard eur. Muzea chtějí nedělní výtěžek ze vstupenek věnovat na rekonstrukci zřícených kostelů a středověkých budov. Potvrzeno je zatím 290 obětí, deset lidí se ale stále pohřešuje. Přeživším pomáhají dobrovolníci z celé země.

Ministr kultury Dario Franceschini oznámil, že středeční otřesy o síle 6,2 Richterovy škály zničily 293 kulturních památek. Některé kostely se celé zřítily, jiné jsou vážně poškozené.

Ministr vyzval Italy, aby v neděli přišli do muzeí a archeologických nalezišť a vyjádřili tak solidaritu s oběťmi. Peníze za lístky totiž půjdou na obnovu zničených míst.

K výzvě se přidal i starosta historického města Amatrice Sergio Pirozzi. „Chceme obnovit Amatrice do podoby, jakou mělo,“ řekl BBC. Právě v Amatrice byla zkáza asi největší. V obci zahynulo 229 lidí.

V neděli většina tamních rodin dorazila ke svým zničeným domům. „Projížděli jsme několika vesnicemi v okolí Amatrice a skutečně tam bylo plno příbuzných, pomáhali s vynášením věcí. V samotném Amatrice pokračují pátrací práce. Podle zástupkyně starosty by v troskách mělo být pět až deset těl,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Nettl.

Od středy zasáhlo oblast 1820 následných otřesů, i když už slábnoucích. V zasažených městech se podle Nettla objevily případy rabování. „Policie zadržela nejméně tři lidi. Jedním z nich byl nechvalně proslulý několikrát trestaný delikvent,“ podotkl zpravodaj.

Přispět potřebným mohou lidé po celém světě i tím, že si ve vybraných restauracích zakoupí těstoviny s rajčatovou omáčkou amatriciana, která má původ právě ve zdevastovaném městečku.

Těstoviny amatriciana
Zdroj: Ciro de Luca/Reuters

Zasaženou oblast plánuje navštívit i papež František. „Jakmile to bude možné, doufám, že přijedu a budu se moci s vámi vidět, abych vám přivezl útěchu v podobě víry, něhu otce a bratra, naději a podporu, kterou má křesťanství nabídnout,“ řekl papež před tisícovkami věřících shromážděných ve Vatikánu. „Chtěl bych těmto milým lidem znovu vzkázat, že církev sdílí jejich utrpení a obavy,“ dodal.

Italská vláda čelí vlně kritiky, že se nedokázala poučit z otřesů, které v roce 2009 zabily v Aquile 300 osob. Historické stavby totiž stále nemusí splňovat stejné stavební předpisy jako nové budovy.

Otřesená Itálie: Dobrovolníci pomáhají přeživším (zdroj: ČT24)

Nevydržely ani některé opravené stavby, běží vyšetřování

Začalo už také vyšetřování zřícení několika zrekonstruovaných staveb. Zaměří se mimo jiné na základní školu v Amatrice. Ta byla v roce 2012 přestavěna tak, aby odolala otřesům.
Rekonstrukce tehdy stála 700 tisíc eur (18,9 milionů korun).

Otazníky zůstávají rovněž ohledně zvonice, která ve městě Accumoli dopadla na přilehlou budovu, kde zabila čtyřčlennou rodinu včetně osmiměsíčního dítěte a sedmiletého chlapce. I tato stavba prošla nedávno obnovou v reakci na zemětřesení v roce 2009.