Merkelová chce společný registr cest do a ze Schengenu

Evropa potřebuje společný registr cest do a ze schengenského prostoru, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová. V Německu chce více kamerových systémů a moderní techniku pro sledování internetu. Řekla to deníku Ruhr Nachrichten. Nová bezpečnostní opatření nedávno představil ministr vnitra Thomas de Maiziére, o dalších se diskutuje.

Společný registr je podle kancléřky nutný, aby úřady v každé chvíli přesně věděly, kdo do zemí prostoru bez vnitřních hraničních kontrol přichází a kdo prostor opouští. Merkelová se vyslovila také pro ještě lepší spolupráci mezi evropskými zeměmi při výměně informací o možném nebezpečí.

V Německu by podle šéfky spolkové vlády měly bezpečnostní složky dostat širší pravomoci. „Jde mimo jiné o možnosti lepší kontroly internetu a sociálních sítí,“ podotkla Merkelová, podle níž musí používaná technika i prostředky odpovídat době. Je také pro posílení kamerových systémů na veřejných místech.

S tím počítá i nedávno zveřejněný balíček opatření německého ministra vnitra. De Maiziére chce také navýšit počty policistů, zlepšit prevenci extremismu a důrazněji postupovat vůči pachatelům trestných činů. Mezi další opatření, která se v Německu po dvojici červencových teroristických útoků diskutují, patří například zrušení dvojitého občanství nebo zákaz muslimských oděvů, které zahalují celé tělo a nechávají jen úzký průhled či mřížku pro oči.

Ministři vnitra Thomas de Maiziére a Bernard Cazeneuve při setkání v Paříži
Zdroj: Reuters

Ministři vnitra Německa a Francie jednali o bezpečnostních opatřeních

De Maiziére a francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve se v úterý v Paříži také shodli na tom, že by vyšetřovatelé měli mít snadnější přístup k šifrované komunikaci teroristů. Poskytovatelé takových komunikačních programů by proto nehledě na místo svého sídla měli úzce spolupracovat s justičními úřady v Evropě. 

Návrh obou politiků je součástí jejich vize evropské bezpečnostní politiky, kterou chtějí svým unijním kolegům předložit k posouzení. „Zločinci mají díky technologickému rozvoji, obzvláště pak při využívání internetu, často před bezpečnostními úřady náskok,“ řekl podle médií de Maiziére.

Teroristé běžně využívají programy pro rychlou komunikaci, které zaslané zprávy šifrují. Prolomit takové šifrování je mimořádně technicky náročné. Příkladem je mobilní aplikace Telegram, která zprávy šifruje na obou koncových zařízeních. Tento program využili také islamističtí vrazi kněze v Normandii. 

Vydáno pod