Revoluční plán? Britská vězení budou mít zvláštní oddělení pro islamisty

V anglických a velšských vězeních vzniknou zvláštní oddělení pro izolaci islámských extremistů, oznámila britská vláda. Opatření má zabránit radikalizaci dalších vězňů. Ministryně spravedlnosti Liz Trussová také plánuje zpřísnit kontroly muslimských vězeňských duchovních a odstranit radikální literaturu z knihoven káznic. Radikální islamismus řeší také další evropské země - jak velký problém je to v Belgii, to bude téma pondělní Devadesátky ČT24.

Otázky do Hyde Parku ČT24, jehož hostem bude velvyslanec ČR v Belgii Jaroslav Kurfürst, můžete posílat také prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

Pokud jde o britský vězeňský systém, nemůže nadále podle Trussové fungovat tak, aby podporoval šíření „jedovaté“ ideologie mezi vězni. Vznikne proto malé množství oddělení speciálně pro nejnebezpečnější extremisty.

Britská vláda k opatření přistoupila po pondělním zveřejnění zprávy o sílícím islámském extremismu ve vězení. Prověrka navíc hovoří o nesmělosti dozorců – personál se prý v případě tvrdších opatření obává osočení z rasismu.

Radikální islámský duchovní Anjem Choudary
Zdroj: Stephen Hird/Reuters

Ministryně spravedlnosti uvedla, že vláda si uvědomuje, že pokud budou radikálové drženi pohromadě, může to jejich vliv posílit, riziko ale považuje za přijatelné. Trussová chce rovněž podpořit vzdělávání a trénink zaměstnanců vězení, pokud jde o islámský extremismus.

Z vězeňských knihoven zmizí i knihy, jež budou označeny za extremistické. Muslimští duchovní chovající se podvratným způsobem nebudou moci na páteční modlitby.

Vězení v Leicesteru
Zdroj: Darren Staples/Reuters

Změny přicházejí jen pár dnů poté, co britský soud usvědčil radikálního islámského duchovního Anjema Choudaryho z vyzývání k podpoře takzvaného Islámského státu (IS). Podle stanice CNN mu hrozí desetiletý trest. V souvislosti s jeho nástupem do vězení vzrostly obavy, že se bude snažit šířit radikální názory mezi vězni.

Korespondent BBC pro vnitřní záležitosti Daniel Sandford ale připomíná, že vznik speciálních oddělení není bez rizika. Jako příklad uvedl vězně z řad Irské republikánské armády (IRA), kteří ve whitemoorském vězení v roce 1990 získali takovou moc, že se jim podařilo uniknout.

Skupina Prison Reform Trust si myslí, že by zvláštní oddělení měla sloužit jen pro malý počet lidí a jejich umístění by mělo být jen dočasné.

Skupina zdůraznila, že znepokojující informace, jež vyplynuly z prověrky, se netýkaly ani tak přísně střežených věznic, kde jsou umístěni teroristé. Rozpoznat radikály v běžných zařízeních nebude snadné. Vláda proto podle aktivistů vyřeší jen „polovinu problému“.

Ilustrační snímek
Zdroj: Thinkstock

Nižší kategorie věznic poznamenalo snižování stavu zaměstnanců v minulých letech, podotkl Peter Dawson z trustu. Bude proto zapotřebí dobrý trénink a hlavně čas, který budou muset dozorci s vězni strávit, aby byli schopni stát se účinnými špiony a radikály odlišit, míní Dawson.