Kurdové a irácká armáda se chystají udeřit na Mosul

Irácká armáda se spolu s kurdskými jednotkami i mezinárodní koalicí připravuje na úder v Mosulu na severu země. Už dva roky ho okupuje takzvaný Islámský stát. Humanitární organizace se obávají, že pokud budou bojové operace zahájeny, z města a jeho okolí by mohl začít prchat až milion lidí. To by mohlo způsobit humanitární katastrofu.

Kurdské jednotky jsou jednou z mnoha skupin, které se chystají na město zaútočit. „Žili jsme v Mosulu, když Islámský stát přišel. Tyranizovali nás, měli jsme v sobě hodně křivdy. Utekli jsme, spojili jsme se a zformovali jednotku pod velitelem Lukhmanem Šaravaním,“ říká člen kurdské milice Abdul Salam Abdul Karim.

Bývalý statkář a kmenový náčelník Lukhman Šaravaní založil dobrovolnickou vojenskou skupinu před dvěma roky. Nyní čítá několik set mužů. Protože museli před islamisty z města utéct, má pro ně boj velmi osobní význam.

„Bojíme se, že po osvobození tu bude vládnout někdo, kdo obyvatelům Mosulu nebude rozumět, kdo nebude mít úzkou vazbu na místní lidi. Někdo, kdo bude z jiné sekty, ne z té sunnitské,“ uvedl velitel kurdské milice Lukhman Šaravaní.

Kurdské milice připravují ofenzivu proti IS v Mosulu (zdroj: ČT24)

Kromě této skupiny se do ofenzívy proti Mosulu zapojí irácká vládní vojska, Pešmergové, sunnitské kmeny a taky pár jednotek turecké armády. Pozemní jednotky bude letecky podporovat mezinárodní koalice.

Poslední z velkých úspěchů v Sýrii bylo dobytí města Manbidž

Arabské a kurdské milice mezitím slaví úspěchy proti samozvanému Islámskému státu v Sýrii. Po 73 dnech se jim podařilo dobýt město Manbidž u hranic s Tureckem. Obyvatelé ihned vyšli slavit do ulic. Mnozí z nich ztratili své příbuzné.

„Jeden můj bratranec byl zavražděn, druhý se, díky Bohu, vrátil, ale přišel o jedno oko. Můj bratr zemřel. Mou tetu zahalili celou do černého a zavřeli ji do vězení,“ uvedla syrská dívka žijící v Manbidži Hasnah Abdullahová.

Manbidž byla pro islamisty jedním z klíčových míst. Mířily tudy zbraně a zásoby z Turecka do Rakká, hlavní bašty takzvaného Islámského státu v Sýrii. A milice tvrdí, že radikálové s městem přišli i o cestu do Evropy.