Německo zpřísňuje kontroly na hranicích, odmítá stále více migrantů

Německo odmítá na svých hranicích vpustit do země stále více migrantů. Roste také počet deportací neúspěšných žadatelů o azyl. S odvoláním na údaje spolkové vlády o tom v úterý informoval list Neue Osnabrücker Zeitung.

V první polovině letošního roku zamezily německé úřady na pozemní hranici či na letišti ve vstupu do země 13 324 migrantům. Případů je tak jen za prvních šest měsíců letošního roku už o polovinu více než za celý rok 2015. Loni policisté na hranici neumožnili vstup do země 8913 osobám.

Loni v září Německo na vrcholu migrační krize znovu zavedlo kontroly na svých hranicích. Opatření se dotklo především hranice s Rakouskem, kde v prvním pololetí letošního roku policie zamezila ve vstupu 10 629 migrantům.

Zhruba každý čtvrtý člověk, kterého Němci na hranicích odmítli, pocházel z Afghánistánu. Druhou největší skupinu lidí, kteří se pokusili bez úspěchu do Německa dostat, tvořili Syřané a třetí Iráčané.


Od ledna do června letošního roku vzrostl také počet deportací neúspěšných žadatelů o azyl. Dobrovolně či nuceně odešlo z Německa 13 743 osob. Většina z nich leteckou cestou. Během celého roku 2015 přitom Německo deportovalo 20 888 migrantů a v roce 2014 10 884.

Zpravodaj ČT: Deportovaní jsou hlavně lidé z Balkánu (zdroj: ČT24)

Zpravodaj České televize v Německu Václav Černohorský k tomu uvedl, že z více než 70 procent se tyto deportace týkaly lidí z Balkánu, protože zdejší země jsou na seznamu tzv. bezpečných států. Naopak do zemí severní Afriky bylo deportováno jen 166 lidí, protože se německé úřady stále dohadují, zda tyto státy na uvedený seznam zařadit, řekl zpravodaj. Dodal, že dobrovolně ze země odjelo na 30 tisíc lidí, také převážně na Balkán. 

Německo se v loňském roce stalo hlavní cílovou zemí migrantů přicházejících ze severní Afriky a Blízkého východu. Loni do země přišlo téměř 1,1 milionu migrantů, v první polovině letošního roku více než 220 tisíc.

Německo odmítá stále více migrantů (zdroj: ČT24)