První americký policista obviněn z napomáhání Islámskému státu

Dopravní policista z Washingtonu byl jako první člen policejního sboru v USA zatčen za napomáhání radikální organizaci Islámský stát (IS). Podle stanice ABC chtěl radikálům usnadnit komunikaci do zámoří. Agenti FBI na něj nastražili past, když se vydávali za radikály. Muži hrozí až dvacet let za mřížemi.

Šestatřicetiletý Nicholas Young sloužil u policie dvanáct let. Zatčen byl ve středu ráno místního času na velitelství washingtonské policie. Podle policie nepředstavoval hrozbu pro dopravní systém ve Washingtonu. FBI policistu sledovala šest let. Myslel si, že komunikuje s radikály, byl ale ve spojení s tajným agentem.

Stanice ABC ohlásila, že Young chtěl členům IS pomoci vytvořit prostředí, které jim umožní tajně mezi sebou komunikovat. Nakoupil za tímto účelem materiál za 250 dolarů (6000 korun). Za peníze podle FBI nakoupil v červenci dárkové karty, jež měli členové IS použít k nákupu mobilních aplikací. Karty se dostaly nakonec k tajnému agentovi.

Doprava ve Washingtonu
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

V roce 2010 policie Younga vyslýchala kvůli jeho kontaktům se Zacharym Chesserem, jenž se přiznal k úmyslu připojit se k radikální skupině Šabáb a k pohrůžkám, které poslal autorům kresleného seriálu South Park, když zveřejnili díl obsahující urážku islámu.

O rok později Young vycestoval do Libye, kde chtěl údajně pomáhat rebelům, kteří svrhli diktátora Muammara Kaddáfího. S sebou si zabalil neprůstřelnou vestu a další armádní výbavu.

Policista měl také blízko k muži, který se přiznal k plánování sebevražedného bombového útoku na americký Kapitol v roce 2012. „Je zřejmé, že obvinění jsou v tomto případě hluboce znepokojující. Jsou znepokojující pro mě, ale i pro každého, kdo nosí uniformu,“ řekl generální ředitel dopravního systému Paul Wiedefeld.

Young je sice prvním členem policejního sboru zadrženým kvůli podpoře IS, ale je pouze jednou ze šesti osob, jež byly za terorismus zadrženy jen ve Virginii. FBI vyšetřuje podobné případy i v jiných státech USA.