Španělé hledají cestu z volebního patu. Zřejmě je zavede potřetí k urnám

Vůdce španělských socialistů Pedro Sánchez odmítl snahu šéfa lidovců Mariana Rajoye, pověřeného sestavením nové vlády, o vytvoření společné velké koalice po opakovaných parlamentních volbách, které opět neměly jasného vítěze. Po setkání s Rajoyem Sánchez řekl, že socialisté nesdílejí politické cíle lidovců. Rajoy netajil zklamání a řekl, že zemi hrozí v rýsující se bezvýchodné situaci další volby.

„Jsme alternativou Lidové strany. Nemůžeme podporovat to, co chceme změnit,“ podotkl Sánchez. „S tímto ‘ne‘ zůstává situace zablokovaná, a to nás vede k třetím volbám,“ reagoval Rajoy.

Španělský král Felipe VI. koncem července již podruhé během půl roku pověřil sestavením vlády Rajoye. Šéf lidovců, kteří v červnu vyhráli opakované parlamentní volby, tentokrát nabídku neodmítl. Stejně jako po předchozích volbách se mu ale ani nyní mezi významnějšími stranami zatím nerýsují potenciální koaliční partneři.

Jsme první politická síla pro miliony Španělů, kteří 26. června hlasovali pro změnu v této zemi, a ti si nepřejí mít za premiéra Mariana Rajoye.
Pedro Sánchez

Předseda druhé nejsilnější strany Sánchez už před schůzkou s Rajoyem vyloučil, že by jeho socialisté lidovce podpořili při hlasování o důvěře v parlamentu, ať již aktivně, či odchodem ze sálu. Podobně se vyjádřil i lídr levicové formace Unidos Podemos Pablo Iglesias.

Pokud podle předpokladů Rajoy nezíská důvěru v prvním kole, v němž by pro něho musela hlasovat absolutní většina poslanců, přijde na řadu kolo druhé. V něm bude stačit prostá většina přítomných zákonodárců. Jestliže se šéfovi lidovců ani Sánchezovi či jinému z politiků nepodaří získat důvěru parlamentu, nové volby by podle médií přišly na řadu 27. listopadu. Španělé by tak šli k urnám už potřetí za necelý rok.

„Kdybych si měl na něco vsadit teď hned, řekl bych, že budou třetí volby. Nevím, jestli se to stane, ale řekl bych, že ano, protože postoje všech vůdců jsou velmi zarputilé,“ míní komentátor deníku El Mundo Joaquín Manso.

V zemi po desetiletí zvyklé na stabilní střídající se vlády lidovců a socialistů to je zcela nevídaná situace.

Události: Španělsko hledá cestu z povolebního patu (zdroj: ČT24)

Na bezvládí by mohla země doplatit

Pátá největší evropská ekonomika přitom vládu potřebuje. Kvůli schodku rozpočtu hrozí sankce z Bruselu a kabinet bude muset řešit i touhu Katalánska po samostatnosti.

Katalánské snahy o odtržení znovu přibrzdil ústavní soud. Předsedkyni tamního parlamentu hrozí trestní řízení. V Barceloně přesto chtějí v zahájeném procesu oddělení pokračovat. Jestli je Madrid chce zastavit, musí mít pevné vedení.

Vydáno pod