Kiska dorazil na oslavy dnů mládeže do Krakova. Papeže pozval na Slovensko

Slovenský prezident Andrej Kiska se v Krakově zúčastnil Světových dnů mládeže. Při této příležitosti na královském hradě Wawel pozval na návštěvu Slovenska papeže Františka, který se oslav účastní v rámci své pětidenní návštěvy Polska. Papež během mše v Krakově prohlásil, že chce otevřenější a skromnější církev.

Kiska do Krakova dorazil ve čtvrtek, nejprve navštívil město Skawina, kde jsou ubytováni slovenští účastníci celosvětového křesťanského setkání mladých lidí. Ti se o jeho návštěvě dozvěděli s předstihem několika málo minut.

„Je důležité, aby se taková setkání konala a aby mladí lidé byli schopni v této těžké době nacházet hodnoty,“ řekl poté Kiska novinářům. Ze Slovenska zamířilo do Krakova na 4000 poutníků.

Následně zamířil Kiska na hrad Wawel, kde se zúčastnil slavnostního uvítání papeže Františka, kterého pak pozval na Slovensko, podobně jako to učinil už před rokem během návštěvy Vatikánu, kdy mu papež udělil osobní audienci.

Na pětimilionovém Slovensku se většina obyvatel sice hlásí ke katolické církvi, v letošních parlamentních volbách ale konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí poprvé od pádu komunismu v někdejším Československu v roce 1989 nezískalo dostatek hlasů pro vstup do Národní rady.

Události: Cesta českých poutníků do Krakova (zdroj: ČT24)