Ankara chce normalizaci vztahů s Moskvou. Je to projev vděčnosti Erdogana ruským tajným službám?

Horizont ČT24 o restartu vztahů mezi Ruskem a Tureckem (zdroj: ČT24)

Po potlačeném vojenském puči posiluje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v zemi svou moc – a v zahraniční politice se přitom místo na Západ čím dál tím více obrací k Rusku. Podle analytika mezinárodních vztahů Vladimíra Votápka se zmařený převrat ukázal být katalyzátorem sblížení obou zemí. Jejich vtahy výrazně ochadly loni v listopadu, kdy bylo nad turecko-syrskou hranicí sestřeleno ruské vojenské letadlo.

„Existují zatím nepotvrzené, ale poměrně věrohodné spekulace o tom, že ruská tajná služba zachytila informace, co se chystá, kdy bude akce (rozuměj převrat) spuštěna. Rusové včas varovali tureckého prezidenta a tím si nepochybně získali jeho vděčnost,“ popsal Votápek spojitost mezi pučem a pokračujícím oteplováním vztahů mezi Moskvou a Ankarou.

Mám-li se vyjádřit ve zkratce, tak se bude jednat o upevnění populistické diktátorské internacionály.
Vladimír Votápek
analytik mezinárodních vztahů o chystané schůzce Erdogan-Putin

Podle Votápka Turecko není přímo na cestě do ruského mocenského orbitu, ale rozhodně míří dále od Západu, dále od Washingtonu a Bruselu. „Do jaké míry bude toto manévrování výhodné pro Turecko, to se teprve ukáže, ale určitě je výhodné pro Erdogana osobně,“ doplnil bývalý diplomat.  

Obě strany zajímá oživení ekonomické spolupráce a obchodních vazeb

Erdogana donutily k ústupu také ekonomické ztráty z přerušení obchodních vztahů s Ruskem. Ankara je poměrně závislá na ruské ropě a plynu a na ruských turistech. Pro Rusko představuje zase Turecko významného odběratele pro jeho suroviny, které představují téměř výhradní vývozní artikl ruské ekonomiky chřadnoucí pod ekonomickými sankcemi Západu. 

„Prostoru pro rozumnou ekonomickou spolupráci je poměrně dost. Určitě bude turecká vláda ráda, když přijede na dovolenou více ruských turistů, turečtí developeři zase jistě ocení, že se budou moci vrátit ke svým rozestavěným projektům v Moskvě a dalších ruských městech,“ popsal Votápek.

Turecký a ruský prezident na společném jednání
Zdroj: Reuters

Jak uvedla agentura TASS, v úterý se v Moskvě sešli ekonomičtí ministři obou zemí, aby nastartovali proces oživení ekonomické spolupráce a prohloubení obchodních vazeb. Jednání proběhlo v rámci návštěvy turecké delegace vedené vicepremiérem Mehmetem Simsekem. 

Dohodnut byl termín státní návštěvy Erdogana v Rusku. S Putinem se sejde 9. srpna, a to v Petrohradu.

 „Jsem tu, abychom co nejdříve a nejrychleji normalizovali naši situaci a vztahy, narušené 24. listopadu 2015,“ řekl Simsek s odkazem na loňský letecký incident nad turecko-syrskou hranicí, při němž turecká armáda sestřelila ruské vojenské letadlo.

Alespoň částečnou obnovu pošramocených vztahů umožnil už před pučem červnový omluvný dopis prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Rusko krátce poté rozhodlo o postupném rušení sankcí, včetně těch, které se týkaly cestovního ruchu.

Turecké vedení se za listopadový incident přitom dlouho odmítalo omluvit. Putin otevřeně prohlašoval, že nezruší protiturecké sankce, dokud se Ankara neomluví. V důsledku sankcí turismus mezi oběma zeměmi, z ruské strany tradičně velmi silný, na několik měsíců ustal. Zastaven byl i dovoz tureckých potravin a zemědělských produktů do Ruska.