Valls při schválení zákoníku znovu obešel parlament. Zamezit změnám může jen pád vlády

Francouzský premiér Manuel Valls využil zvláštní pravomoci, aby definitivně prosadil reformu zákoníku práce bez hlasování parlamentu. Nové regule, které zaměstnavatelům usnadní přijímání i propouštění zaměstnanců, podle premiéra podpoří tvorbu pracovních míst i konkurenceschopnost francouzské ekonomiky. Plány na reformu však vedly k rozsáhlým protestům po celé Francii.

Premiér Valls při závěrečném projednávání reformy zákoníku práce podle očekávání opět použil zvláštní ústavní pravomoci, aby se vyhnul zamítnutí změn v parlamentu. Francouzská ústava totiž vládě za určitých okolností umožňuje zákonodárce obejít a návrh prosadit „silou“.

Zákonodárci by tomu mohli zabránit jen tím, pokud by vládě vyslovili nedůvěru. Museli by tak ale učinit už do čtvrtka, což je považováno za nepravděpodobné. Nový zákoník práce tak podle všeho nyní ve Francii vstoupí definitivně v platnost.

Zmírnění ochrany zaměstnanců podle vlády povzbudí podniky k přijímání nových pracovníků. Kritici však tvrdí, že reforma umožní zaměstnavatelům obcházet zaměstnanecká práva.

Cílem vlády je zpružnit pracovní trh a snížit vysokou nezaměstnanost. Spor vytváří pro prezidenta Francoise Hollanda nepříjemné napětí před prezidentskými volbami na jaře 2017. Prezident slíbil, že se příští rok nebude ucházet o druhý prezidentský mandát, pokud počet lidí bez práce nezačne vykazovat stabilní sestupný trend.

Proti zákoníku v minulých týdnech protestovaly tisíce lidí po celé Francii. Nevyhnuly se Paříži i dalším větším městům – Marseille, Lyonu, Rennes, Toulouse, Grenoblu či Le Havru.