Republikáni si schválili ultrakonzervativní program

Delegáti republikánského nominačního sjezdu schválili programovou platformu, která je podle agentury AP zřejmě nejkonzervativnější v dějinách strany. Dokument, který je hlavně ideovým manifestem a ke konkrétním politickým krokům stranu nezavazuje, posouvá republikány výrazně napravo, mimo jiné v otázkách potratů nebo práv sexuálních menšin.

Stranický program stanovený pro příští čtyři roky vyvolal nadšení protipotratových aktivistů a členů strany bojujících proti svazkům homosexuálů. Formulace týkající se těchto sporných problémů jsou v programu výrazně ostřejší než kdykoli v minulosti.

„Děti vyrůstající v tradičních domácnostech s oběma rodiči mají šanci být fyzicky i psychicky zdravější, méně náchylní k drogám a alkoholu, ke zločinnosti či mimomanželskému těhotenství,“ píše se v prohlášení.

Manželství homosexuálů jsou z rozhodnutí nejvyššího soudu od loňska v USA legální, což republikáni ve svém programu tvrdě odmítají.

Řada republikánů má s konzervativními názory problém

Ostré programové formulace mířící proti takovým svazkům vyvolaly už před sjezdem vášnivý odpor mladších a liberálněji orientovaných republikánů, zejména ze severovýchodu USA.

„Platforma je široce zaměřený dokument. Ne každý se vším souhlasí, což platí i o našem delegátovi na sjezdu,“ prohlásil člen republikánského vedení Steve Duprey ze státu New Hampshire.

Republikánský sjezd v Clevelandu
Zdroj: Reuters

Odmítavý postoj vůči příslušníkům sexuálních menšin nemá ani předpokládaný republikánský kandidát Donald Trump, který radikální odsudky konzervativců neschvaluje. Přesto v programové platformě zůstala tvrdá kritika nynější americké vlády k řešení problémů gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálních osob.

Platforma potvrzuje negativní Trumpův postoj k přistěhovalcům, včetně návrhu na vybudování zdi na hranicích s Mexikem. „Přítomnost milionů neidentifikovatelných jedinců vážně ohrožuje bezpečnost a svrchovanost Spojených států,“ uvádí se v dokumentu.