Azyl pro uprchlíky? Rozhodujme rychleji a podle stejných pravidel, zní z Bruselu

Evropská komise navrhla sjednocení azylového řízení napříč zeměmi EU. Jednotné by mělo být posuzování žádostí o mezinárodní ochranu, její podoba i práva a povinnosti azylantů. Podle komise mají návrhy zjednodušit a zkrátit řízení, odradit žadatele od „azylové turistiky“ a zlepšit jejich případnou integraci. Komise zároveň navrhla, že maximální počet přijímaných lidí i selekce podle původu by byly na samotných státech. Počítat by mohly s finanční podporou.

Představené návrhy k azylovému systému doplňují ty z počátku května. Jednat by o nich teď měl Evropský parlament a členské země. Součástí dříve předložených návrhů bylo doplnění dublinského systému o povinné přerozdělování žadatelů o azyl mezi státy EU v případě nepřiměřené zátěže jednoho z nich. Takovou možnost ostře odmítá část zemí Unie, včetně Česka.

Nyní se komise snaží reagovat na rozdílné azylové procedury v jednotlivých unijních státech. Nové nařízení má zkrátit a zefektivnit posuzování žádosti o azyl. Tu musí žadatel podat v prvním státě, kde se dostal na území EU. Běžně by mělo rozhodnutí padnout do půl roku, neopodstatněné žádosti by byly zamítány do dvou měsíců.

Sestřih TK eurokomisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose (zdroj: ČT24)

Mezinárodní ochrana jen omezeně dlouho

Žadatelům budou přesněji definována jejich práva, ale také budou mít jednoznačnou povinnost s azylovými orgány spolupracovat. Ochrana by měla být vydávána jen na nezbytně nutnou dobu, budou existovat tresty za snahu opustit zemi azylu. Účast na integračních programech bude moci být povinná a bude možné účastí v nich podmínit přístup k některým druhům sociální pomoci.

Komise chce také vytvořit takové podmínky, aby se azylanti nesnažili dostat do jiných zemí EU. Státům například umožní určit jim místo pobytu, povinnost se pravidelně hlásit a místo peněz dávat jinou, třeba materiální, podporu. Zároveň by ovšem měli mít lidé s mezinárodní ochranou možnost už za půl roku začít pracovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komise navrhla i změny v přesidlování

Komise zároveň navrhla celoevropský rámec programů přesídlování uprchlíků ze třetích zemí do EU. „Přesné číslo přesídlovaných osob bude každoročně rozhodnuto Radou, tedy členskými zeměmi. Samozřejmě na základě návrhu předloženého komisí, která při jeho tvorbě zohlední diskusi se státy. Členské země se budou moci svobodně rozhodnout, zda se budou chtít zúčastnit,“ řekl eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Evropská komise plánuje na podporu přesídlovacích programů poskytnout 10 tisíc eur (asi 270 tisíc korun) za každou přijatou osobu. Peníze půjdou z unijního azylového, migračního a integračního fondu AMIF.

Země EU mají uprchlíky s právem na mezinárodní ochranu přebírat například přímo z uprchlických táborů. K 11. červenci bylo podle EK takto přesídleno 8268 lidí, převážně z Turecka, Libanonu a Jordánska, do dvou desítek zemí Unie, včetně České republiky. Do Unie v rámci dohody s Tureckem přicestovalo od dubna také 800 Syřanů z tureckých uprchlických táborů.