Cameronova éra se uzavřela předáním rezignace královně

David Cameron předal královně Alžbětě II. svou rezignaci na funkci britského premiéra. Učinil tak definitivní tečku za šesti lety strávenými v Downing Street 10, kde jej nahradí Theresa Mayová. Během posledního dne ve funkci Cameron stihl ještě pravidelné premiérské interpelace ve sněmovně. Výměně britského premiéra se bude věnovat i středeční pořad Devadesátka, kam přijde exministr zahraničí Jan Kavan – mimochodem londýnský rodák a dlouholetý člen Labouristické strany.

Otázky do Hyde Parku ČT24 můžete posílat také prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér. 

David Cameron kolem sedmé hodiny večer místního času definitivně opustil sídlo britských premiérů v Downing Street 10 a vydal se naposledy na audienci do Buckinghamského paláce, kde oficiálně podal demisi do rukou své panovnice.

„Když jsem v květnu 2010 poprvé stál v Downing Street, řekl jsem, že provedeme náš národ obtížnými rozhodnutími, abychom se společně dostali do lepší doby,“ vzpomněl odcházející premiér na svůj začátek ve funkci. Připustil, že ne všechna rozhodnutí se povedla, za šest let ale podle něj došlo ke zlepšení životní situace mnoha Britů.

Při jeho posledním odchodu z premiérského sídla jej doprovázela celá rodina. „Děti někdy zakopávaly o červené krabice, byly plné práce pro mě. Florence do jedné z nich dokonce vlezla, než jsem odjel do zahraničí, a prosila: Vem si mě s sebou,“ vzpomněl Cameron na roky, kdy bylo Downing Street pro jeho rodinu domovem.

„Především chci poděkovat Samantě, lásce mého života, která mě udržela více méně příčetného,“ dodal, než se vydal do Buckinghamského paláce. Tam předá Alžbětě II. svou rezignaci a oficiálně jako svou nástupnici navrhne Theresu Mayovou. 

Poslední interpelace: Vtipy a nabídky zaměstnání

Poslední interpelace začaly z úst odcházejícího premiéra velmi odlehčeně. „Dnes ráno jsem měl schůzi s jedním ministrem, odpoledne mám druhou schůzi s královnou. Musím říci, pane předsedo, že můj program je poté mimořádně volný,“ oznámil Cameron.

Žertoval také na adresu opozičních labouristů ohledně toho, že labouristé volají po větším zastoupení žen v politice. „Už brzy to bude mezi námi a labouristy na premiérky 2:0 a to ani není v dohledu žádný růžový autobus,“ řekl s odkazem na svou následovnici Mayovou. Vyjádřil se dokonce i ke známému čtyřnohému obyvateli premiérského sídla – kocouru Larrym. „Jsem smutný z toho, že si s sebou nemohu Larryho vzít. Můj tým ho miloval, stejně jako já,“ řekl. 

Před poslanci si také dovolil krátkou rekapitulaci své práce při interpelacích. Podle své statistiky přijal jako premiér na 5500 otázek. „Nechám na ostatních k posouzení, na kolik z nich jsem skutečně odpověděl,“ dodal s úsměvem.

Pamatuju si, když jsem šel jednou po ulici v New Yorku s Mikem Bloombergem (tehdejším starostou). Každý ho zdravil a říkal: ‚Miku, děláš dobrou práci.' Nikdo z nich netušil, kdo jsem já. A najednou někdo řekl: ‚Počkej, Cameron? Jasně - interpelace na premiéra! Tvojí show milujeme!'
David Cameron
Britský premiér při posledních interpelacích

Přestože během šesti let u moci dosáhl i dalších věcí, Camerona si bude svět hlavně pamatovat jako premiéra, který dovedl Británii k odchodu z Evropské unie. Slib referenda o členství udělal v době, kdy konzervativci před loňskými volbami ztráceli podporu na úkor protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Věřil, že většina Britů bude nakonec pro další členství v Unii.

„Až dnes z funkce odejdu, doufám, že lidé za mnou budou vidět silnější stát. Byla čest sloužit zemi, kterou tak miluji,“ řekl dosluhující premiér listu Daily Telegraph. Podle svých slov se chystá nadále působit jako poslanec za obvod Witney v hrabství Oxfordshire.

Euroskeptička Mayová, která ale v kampani byla pro setrvání v EU, se stane po Margaret Thatcherové druhou předsedkyní vlády v dějinách Británie. Jejím hlavním úkolem bude uskutečnit co nejméně bolestivý odchod Británie z EU a dohodnout s evropskými partnery nové vzájemně uspokojivé vztahy pro další spolupráci. Tato jednání budou nejspíš složitá a potrvají více než dva roky.

Devětapadesátiletá Mayová se stane nejstarší osobou, která během posledních 40 let do čela britské vlády přichází. Naopak Cameron je ve 49 letech nejmladším odstoupivším předsedou vlády od roku 1895. Ve funkci byl oficiálně 6 let a 62 dní.

Cameron odjíždí k poslaneckým interpelacím
Zdroj: Reuters

Při svém nástupu do vysoké politiky v roce 2005 se Cameron profiloval jako nový druh konzervativce – mladý, liberálního myšlení, se zájmem o sociální otázky a se schopností přitáhnout nové voliče.

Stranu převzal ve stadiu hluboké demoralizace po trojité volební porážce. Zmodernizoval ji podobně jako Tony Blair svého času labouristy, odklonil ji od tradičního konzervativismu směrem k sociálně liberálním a levicovějším pozicím a změnil styl její prezentace.

Stranu vedl Cameron téměř 11 let, déle se to v moderní éře podařilo jen Stanleymu Baldwinovi, Margaret Thatcherové a Winstonu Churchillovi.