Německo zpřísňuje zákon trestající znásilnění. Zavádí princip „ne znamená ne“

Německý Spolkový sněm schválil zpřísnění zákona postihujícího sexuální trestné činy. Nově bude obsahovat princip „ne znamená ne“, který by měl rozšířit kvalifikaci trestného činu znásilnění. Dosud platí, že sexuální násilí je právně postižitelné, pokud si pachatel vynutí pohlavní styk násilím nebo pohrůžkou. Nově stačí, že k tomu dojde proti zjevné vůli oběti. Debatu, která vyústila v reformu trestního zákona, spustily silvestrovské útoky migrantů na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech. Pachatele těchto útoků ve čtvrtek vůbec poprvé přímo za sexuální trestný čin odsoudil německý soud.

Aby soud uznal trestný čin za znásilnění, musel si dosud pachatel pohlavní styk vynutit násilím nebo pod jeho pohrůžkou. Podle nově schváleného zákona bude nyní stačit to, že k sexu došlo „proti zjevné vůli“ oběti. Ke kvalifikaci činu jako znásilnění tak bude napříště stačit prosté odmítnutí pohlavního styku. Aktivní obranu proti němu nebude muset oběť dokazovat.

Zpřísnění zákona následuje po dlouhé debatě, kterou posílily útoky v noci z loňského Silvestra na letošní Nový rok. V několika německých městech tehdy skupiny arabského a severoafrického původu obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly.

Právě kvůli těmto incidentům poslanci do zákona přidali také pasáž o trestání sexuálních útoků spáchaných ve skupinách. Trest by měli podle ní dostat i ti, kteří se útoku přímo neúčastnili, byli ale součástí skupiny, která se jich dopustila. Podle právníků oslovených agenturou DPA by ale mohlo být toto ustanovení protiústavní.

Odborníci zákon kritizují

Profesorka trestního práva Monika Frommelová v rozhovoru poskytnutém agentuře DPA označila nově schválený zákon za „kontraproduktivní“. Podle ní přibude obžalovaných, prokázání znásilnění ale bude stejně náročné jako doposud.

Podle německého listu Die Zeit se oběťmi nového zákona, který má chránit především ženy, které jsou nejčastěji terčem sexuálních útoků, mohou stát paradoxně muži, kteří budou daleko častěji neprávem obviňováni ze znásilnění. „Zda to byla noc plná milostné vášně či znásilnění, žena určí až následující ráno,“ varovala autorka komentáře v prestižním listu.

Podle ministra spravedlnosti Heika Maase nahlásí oběti vynucený pohlavní styk v Německu jen v deseti procentech případů. Soudy pak usvědčí ze znásilnění jen osm procent obžalovaných.

Debatu, která nakonec vedla ke schválení zákona, rozvířil také případ někdejší modelky Giny-Lisy Lohfinkové, která obvinila ze znásilnění na večírku v roce 2012 dva muže. Na videozáznamu pohlavního styku, před nímž muži Lohfinkovou údajně omámili drogami, je slyšet jasné „Ne!“ a „Přestaň!“.

Podle státní zástupkyně se ale slova vztahovala k filmování, nikoli k samotnému aktu. Soud proto oba muže nakonec obvinění zprostil a Lohfinková dostala pokutu ve výši 24 tisíc eur (650 tisíc korun) za údajně křivou výpověď. Proti rozsudku se odvolala. Mediálně sledovaný případ vyvolal debatu o tom, co vlastně je a co není znásilnění. 

Za silvestrovské útoky padly roční podmínky

Německý soud také ve čtvrtek poprvé odsoudil jednoho z pachatelů silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem za sexuální trestný čin. Jednadvacetiletému Iráčanovi uložil za sexuální nátlak podmínečný trest ročního vězení. Podle obžaloby během silvestrovské noci spolu s dalšími muži obklíčil u kolínského nádraží ženu, kterou si k sobě přitáhl, políbil ji a lízal jí obličej.

Za nápomoc k trestnému činu sexuálního nátlaku a pokus o něj soud poslal na rok do vězení také 26letého Alžířana. I on dostal trest odnětí svobody podmíněně. V souvislosti s útoky v noci na letošní Nový rok soud sice již několik trestů uložil, tentokrát ale vůbec poprvé kvůli sexuálnímu deliktu. Dosud padaly rozsudky za krádeže, přechovávání kradených věcí a podobné trestné činy.

Podle státního zástupce Ulricha Bremera bylo během uplynulého půlroku kvůli útokům před kolínským nádražím přijato 1200 trestních oznámení. Zhruba 500 z nich se týkalo sexuálních trestných činů. Dostat všechny případy před soud je podle něj ale velmi těžké, neboť kvůli „chaotické situaci“ oběti většinou pachatele nedokážou identifikovat.

Soudy zatím v souvislosti se silvestrovským násilím odsoudily 16 mužů. Obviněných je v současnosti 215 osob, většina z nich pochází z Alžírska a Maroka. U všech jednadvaceti případů, v nichž jde o trestný čin znásilnění, policie vyšetřování vede proti neznámé osobě.

Vydáno pod