Soudce chce potrestat bývalého katalánského premiéra za uspořádání referenda

Soudce nejvyššího soudu Katalánska navrhl stíhání bývalého katalánského premiéra Artura Mase za to, že v roce 2014 uspořádal v této španělské oblasti referendum o nezávislosti. Informoval o tom španělský deník El País.

Referendum o nezávislosti jednoho z nejbohatších regionů Španělska zakázal před dvěma lety španělský ústavní soud, katalánská vláda proto v listopadu 2014 uspořádala nezávazné hlasování. V něm se pro nezávislost vyslovilo asi 80 procent hlasujících, ovšem jen při zhruba 40procentní účasti.

Soudce katalánského nejvyššího soudu Joan Manel Abril nyní dospěl k závěru, že bývalý katalánský premiér Mas a další dva ministři bývalé katalánské vlády Irene Rigauová a Joana Ortegová by se měli před soudem zodpovídat z toho, že ignorovali zákaz konání referenda.

V oblasti to stále vře

Katalánsko získalo autonomii v rámci Španělského království na základě ústavy platné od roku 1979. Stejně jako dalších 16 regionů má tak svou vládu a svůj parlament.

Loni schválil nový katalánský parlament, v němž mají většinu separatistické strany, rezoluci, podle níž má být uspořádáno referendum a do 18 měsíců má vzniknout samostatný stát.

Podle průzkumů jsou Katalánci ohledně odtržení dlouhodobě rozděleni zhruba půl napůl. Mnozí z nich si stěžují, že jejich bohatý region, produkující pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.