Kampaň vrcholí: Takový zájem o politiku nepamatuji, říká Čech v Londýně

Kampaň před britským referendem vrcholí (zdroj: ČT24)

Zájem Britů o politiku a evropskou problematiku je v posledních dnech nebývalý, uvádí spolupracovník ČT Ivan Kytka, který už čtvrtstoletí žije stabilně v Británii. Podle něj je ale řada odborníků úrovní veřejné diskuse zklamaná – kampaň prý až příliš vyplňují zjednodušení a předsudky. Oběma táborům zbývá poslední den před referendem. O vystoupení z Evropské unie bude Británie hlasovat celý čtvrtek, výsledky se očekávají v pátek nad ránem.

Ve čtvrtek se až 46,5 milionu voličů vydá do volebních místností odpovědět na otázku, zda si přejí zůstat součástí evropského bloku. Průzkumy přitom ukazují, že výsledek by mohl být velmi těsný. „Za 25 let, kdy jsem v Británii, jsem nezažil tolik veřejného zájmu o politiku a politiky a tolik veřejného zájmu o Evropu jako takovou,“ uvedl ve vysílání dlouholetý publicista. 

Vyhrocená diskuse a očekávání prý ale mají i svou stinnou stránku, jak dokládají podle Kytky mnozí experti. „Mnohé pozorovatele tady v Británii úroveň té debaty, která běží už několik týdnů, poměrně zklamala. Zčásti v tom, jak zjednodušující řešení přináší oba tábory, jak málo demokratická je ta debata a s kolika předsudky oba tábory během těch několika týdnů vyrukovali,“ řekl Kytka s tím, že vyostřená kampaň bude mít v britské politice zřejmě zásadní dohru, ať už výsledek dopadne jakkoliv.

Volební účast se v britských parlamentních a místních volbách obvykle pohybuje lehce nad 60 procenty – a podobná se očekává i ve čtvrtek. Pro zastánce členství v EU je jistě varovné, že mladá generace voličů, která by si podle průzkumů přála zůstat v EU, má tendenci přijít k volbám v mnohem menším počtu než starší generace penzistů přes 55 let. Ti si naopak přejí spíše odchod z Unie.

Nezanedbatelný vliv může mít i to, že ve čtvrtek začíná světově proslulý hudební festival v Glastonbury, kde se očekává kolem 230 tisíc – převážně mladých – návštěvníků. „Je možné, že právě jejich neúčast může při tak těsných průzkumech výsledek ovlivnit,“ dodává spolupracovník ČT.

Průzkumy žádný z obou táborů nepovažují za přesvědčivého favorita. Do vraždy prounijní poslankyně Jo Coxové, která se odehrála minulý čtvrtek, sondáže naznačovaly vedení kritiků Evropské unie. Poté ale začal posilovat tábor usilující o setrvání ve svazku s Bruselem.

Sázkové kanceláře dlouhodobě očekávají vítězství zastánců Unie. Poslední průzkum agentury Opinium ale naopak předpovídá vítězství odpůrců EU, a to o pouhý jeden procentní bod.

Téměř čtyřměsíční intenzivní kampaň středou prakticky končí. Premiér David Cameron stráví poslední den po boku jednoho z jeho předchůdců – konzervativního politika Johna Majora. Naposledy se k voličům chystá promluvit na jednom z mítinků ještě večer. „Nemůžete zkrátka vyskočit z letadla a potom šplhat zpátky do kokpitu,“ varoval ve vysílání BBC před tím, že rozhodnutí o případném odchodu bude nevratné.

V případě, že by lidé zvolili setrvání v EU, začne ihned platit dohoda, kterou premiér David Cameron vyjednal v EU na začátku letošního roku. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ale upozornil, že únorová dohoda Británie s ostatními zeměmi je maximum, čeho bylo možné dosáhnout. Nová jednání o dalších podmínkách vyloučil. Šéf unijní exekutivy tak dal jednoznačně najevo, že případné čtvrteční rozhodnutí britských voličů ve prospěch brexitu, tedy odchodu z unie, bude nezvratný krok, po kterém nebudou následovat nějaká další vyjednávání.

Odklonění z evropského jádra by podle Camerona znamenalo „enormní problém“ pro celou zemi a poškození ekonomiky, pracovního trhu a vyhlídek budoucích generací Britů.

Pokud bych měl naše úsilí shrnout jedním slovem, bylo by to 'společně'. Myslím, že společně můžeme lépe čelit nástrahám terorismu, klimatickým změnám, můžeme lépe ekonomicky růst i uzavírat dohody.
David Cameron
Britský premiér (odpůrce brexitu)

Jenže jeden z lídrů kampaně pro vystoupení z EU Boris Johnson ve středu řekl, že jedině brexit zaručí Británii svobodu, kterou potřebuje pro „prosazení svého kurzu“. Při návštěvě rybího trhu v londýnském Billingsgate vzkázal občanům, aby „využili okamžik a věřili ve svou vlastní zemi.“ 

„Je to klíčový čas, mnoho lidí se bude rozmýšlet a věřím, že mnoho z nich věří ve svou vlastní zemi - věří, čeho jsme schopni.“

Šéf protiunijní Strany nezávislosti Spojeného království UKIP Nigel Farage tradičně apeloval na národní notu. „V EU mají hymnu, budují armádu, mají vlastní policii a samozřejmě mají vlajku,“ řekl. „A lidé, kteří budou zítra volit, se musí rozhodnout - která je jejich vlajka? A já chci žít s britským pasem a pod britskou vlajkou,“ prohlásil.

Je čas na zcela nový vztah s našimi partnery za lamanšským průlivem. Je čas vyzdvihnout demokracii a stovky milionů lidí po celé Evropě s námi souhlasí. Je čas rozetnout úpadek a nefunkčnost systému EU.
Boris Johnson
Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24