KLDR provedla zatím zřejmě nejzdařilejší test rakety středního doletu

Severní Korea uskutečnila svůj zatím zřejmě nejzdařilejší test nové rakety středního doletu Musudan. Oznámila to jihokorejská armáda, podle které raketa doletěla do vzdálenosti 400 kilometrů. Střela má ovšem až desetinásobný dosah. Při předchozím pokusu se raketa rozpadla ve vzduchu po zrhuba 150 kilometrech letu.

Při prvním pokusu raketa vyletěla z města Wonsan na východním pobřeží KLDR, zřejmě z mobilní odpalovací rampy. Jihokorejské vojenské zdroje označily test za selhání, stejně jako všechny dosavadní zkoušky tohoto typu rakety.

Zhruba o dvě hodiny později byla odpálena druhá raketa Musudan. Zatím není jasné, zda tento odpal lze skutečně považovat za úspěch. Mluvčí Pentagonu řekl, že obě rakety dopadly do Japonského moře.

Podle Japonska KLDR raketový program vylepšila

Japonský ministr obrany Gen Nakatani sdělil, že raketa dosáhla výšky 1000 kilometrů, což ukazuje, že Pchjongjang udělal pokrok ve svém raketovém programu. „Hrozba Japonsku se stupňuje,“ řekl. Japonsko označilo akci za vážné porušení rezoluce OSN, proti níž hodlá protestovat. 

Japonský ministr obrany uvedl, že není vyloučeno, že Pchjongjang provokativní akci načasoval na výročí začátku Korejské války (25. června 1950 až 27. července 1953). Oba státy na Korejském poloostrově jsou od té doby oficiálně ve válečném stavu, konflikt neskončil mírovou dohodou, ale pouze uzavřením příměří.

Střely Musudan mohou zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a zřejmě i americký tichomořský ostrov Guam. Tato raketa byla poprvé představena v říjnu 2010 na vojenské přehlídce v Pchjongjangu a letos v dubnu poprvé otestována. Nejméně čtyři pokusy byly dosud neúspěšné.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v reakci na severokorejský test uvedla, že KLDR svými opakovanými raketovými a jadernými testy míří k sebezničení. „Severokorejský režim by si měl uvědomit, že na konci těchto nebezpečných provokací ho čeká naprostá izolace a sebezničení,“ prohlásila. Jihokorejská vláda kvůli testu svolala mimořádnou bezpečnostní schůzku.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg severokorejskou raketovou zkoušku odsoudil a vyzval Pchjongjang k ukončení „provokativních akcí, které narušují mezinárodní bezpečnost a dialog“.

KLDR zvýšila frekvenci testů

KLDR v posledních měsících zvýšila frekvenci raketových testů, což podle pozorovatelů svědčí o tom, že chce co nejdříve disponovat střelou schopnou nést jadernou hlavici, která by dokázala dosáhnout americké pevniny. Podle Jižní Koreje dal k tomuto testování v březnu příkaz severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Rada bezpečnosti OSN uvalila na Severní Koreu nové sankce po jejím lednovém jaderném testu, který byl už čtvrtý v pořadí. Odborníci předpokládají, že země má zásobu dalších sedmi až dvanácti jaderných bomb či hlavic.