Soud zamítl Erdoganovo odvolání ve sporu s šéfem nakladatelství Axel Springer

Německý soud zamítl odvolání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ve sporu s šéfem jednoho z největších evropských nakladatelství Axel Springer Mathiasem Döpfnerem. Informoval o tom server Spiegel Online. Döpfner před časem v otevřeném dopise podpořil ve sporu s tureckou hlavou státu německého komika Jana Böhmermanna. Na stranu šéfa nakladatelství se už před časem postavil soud nižší instance.

Erdogan žádal německou justici o vydání předběžného opatření, jež by Döpfnerovi zakazovalo opakovat hanlivé výrazy, které ve své básni zesměšňující tureckou hlavu státu použil komik Böhmermann. Podle odvolacího soudu, který potvrdil květnový rozsudek soudu nižší instance v Kolíně nad Rýnem, chrání ale v Německu výroky šéfa nakladatelství Axel Springer svoboda slova.

obrázek
Zdroj: ČT24

Satirik Böhmermann na konci března ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta Erdogana jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno. Německý komik básní reagoval mimo jiné na případy porušování svobody slova a tisku v Turecku.

Döpfner v dubnovém otevřeném dopise vyjádřil solidaritu s Böhmermannem a k satirikovým slovům se „plně a zcela připojil“. Svým vyjádřením chtěl prý podpořit nejen samotného komika, ale i svobodu umění a slova jako takovou.

Pětatřicetiletý Böhmermann nyní čelí trestnímu stíhání kvůli urážce hlavy cizího státu. Souhlas k němu dala německá vláda, za což se na kancléřku Angelu Merkelovou snesla vlna kritiky. Vláda se nyní chystá zákon zrušit, je prý zastaralý.

Pokud by chtěl turecký prezident ve sporu s Döpfnerem pokračovat, zbývá mu už jen podat stížnost k ústavnímu soudu.