Chorvatský parlament sesadil vládu premiéra Oreškoviče

Chorvatský parlament odhlasoval odvolání bezpartijního premiéra Tihomira Oreškoviče, což znamená i pád jeho vlády. Předseda parlamentu Željko Reiner uvedl, že nedůvěru premiérovi vyjádřila jasná většina zákonodárců poměrem 125 ku 15 hlasům a že politické strany ihned začnou vyjednávat o nové vládě.

Největším kandidátem na nového premiéra je podle agentury AFP Zdravko Marić z hlavní vládní strany Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Pokud se strany nedohodnou na novém kabinetu do měsíce, bude muset vypsat prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová předčasné volby. Ty by se mohly podle chorvatských médií konat již v září. 

K hlasování o nedůvěře premiéru Oreškovičovi vyzvala hlavní vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) bývalého místopředsedy vlády Tomislava Karamarka. Ten kvůli údajným neshodám ve vládním kabinetu na svou funkci rezignoval už ve středu.

Bývalý místopředseda chorvatské vlády Tomislav Karamarko
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Chorvatský list Nacional ale v květnu Karamarka obvinil ze střetu zájmů. Jeho manželka totiž údajně dostala za konzultační služby 60 tisíc eur (1,6 milionu Kč) od lobbisty maďarského ropného koncernu MOL, který spolu s chorvatským státem ovládá chorvatskou rafinerii INA. Karamarkův střet zájmů poté potvrdil i příslušný chorvatský dozorový úřad.

Dosavadní vládu tvořilo křesťanskodemokratické HDZ spolu s konzervativním uskupením Most, jenž sdružuje nezávislé kandidáty. Ve 151členném chorvatském parlamentu - tzv. Saboru - společně disponovaly 78 křesly. Oreškovič, který není členem ani jedné strany, se do čela kabinetu dostal jako nestraník až po složitých povolebních vyjednáváních.