Zvon slavného křižníku HMS Hood se po 75 letech ukázal veřejnosti

Britská armáda odhalila veřejnosti zvon ze slavného křižníku HMS Hood. Od roku 1941 ležel na dně severního Atlantiku. Po vyzvednutí ho čekala oprava. Teď bude válečnou historii připomínat v muzeu v Portsmouthu. Při jeho potopení zahynulo více než 1400 příslušníků královského námořnictva.

Rozezněl se po 75 letech rukou princezny Anny v den výročí největší ztráty v dějinách britského námořnictva. Minuta ticha uctila životy 1415 členů posádky křižníku. „Zvony jsou pro lodě velmi podstatné. V mnoha směrech představují jejich charakter,“ říká Matthew Sheldon z Národního muzea královského námořnictva.

Vrak objevili v tříkilometrové hloubce před 15 lety. Po marných pokusech se z něj zvon podařilo vyprostit až loni v létě pomocí speciálního podmořského robota.

Horizont ČT24: Británie ukázala zrenovovaný zvon z lodi HMS Hood (zdroj: ČT24)

Křižník byl chloubou královské flotily až do osudného 24. května 1941. V průlivu mezi Grónskem a Islandem ho zasáhl německý bitevník Bismarck, a to přímo do muničního skladu. Exploze byla ničivá, přežili jen tři muži. „Loď byla naprosto zdevastovaná. Téměř nic z ní nezbylo. Doufáme, že zvon ponese dál poselství odhodlání a odvahy její posádky,“ uvedl viceprezident sdružení HMS Hood Rob White.