Proti zákoníku práce stávkují i ve francouzských jaderných elektrárnách

Zaměstnanci francouzských jaderných elektráren se jednodenní stávkou připojili k protestům proti reformě zákoníku práce. Neplánované výpadky zasáhly nejméně 11 z 58 jaderných reaktorů ve Francii. Produkce se tak snížila o zhruba pět gigawattů, což představuje přibližně šest procent jaderné kapacity v zemi. Francouzský premiér Manuel Valls už sice připustil možnost změn reformy, její úplné stažení ale odmítl. Vláda prezidenta Hollanda chce novým opatřením snížit nezaměstnanost v zemi.

Podle odborového svazu CGT se stávka dotkla 19 jaderných elektráren v zemi, přičemž deset z nich omezilo výrobu.

Z údajů provozovatele přenosových sítí RTE vyplynulo, že dovoz elektrické energie do Francie vzrostl kolem 13:00 na zhruba 3,3 gigawattu z přibližně 800 megawattů, kde byl předešlý den ve stejnou dobu. Francie dováží elektřinu především z Německa a ze Švýcarska. Jaderné elektrárny vyrábějí asi 75 procent elektřiny ve Francii.

Odboráři CGT ve všech 19 jaderných elektrárnách ve Francii se ke stávkám rozhodli připojit ve středu. Chtějí tak podpořit požadavek, aby socialistická vláda ustoupila od prosazované reformy zákoníku práce, která má usnadnit přijímání a propouštění zaměstnanců. Vláda se reformou snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst, kritici však tvrdí, že umožní zaměstnavatelům obcházet práva zaměstnanců.

„Tento zákon je dobrý pro podnikatele, zejména pro malé a středně malé podniky, protože jim zaručí jasnou perspektivu. A je dobrý i pro zaměstnance, těm zase zaručí více práv… Určité změny, určitá zlepšení jsou vždy možná,“ připustil Valls v rozhovoru poskytnutém stanici BMFTV. Znovu ale vyloučil, že by bylo možné „změnit rámec“ či dokonce celý text reformy stáhnout. „Nepřijmu ani konfrontaci, ani násilí,“ dodal premiér.

Odboráři Vallsův návrh ihned odmítli s tím, že nadále požadují zrušení reformy. „Je to nepřijatelné,“ uvedl zástupce odborářů Arnaud Pacot.

Francie musela sáhnout do zásob

Stávky a blokády proti vládní reformě narušily v minulých dnech i provoz šesti z osmi francouzských ropných rafinerií a vedly k nedostatku pohonných hmot ve velkých částech Francie včetně Paříže. Země kvůli tomu začala ve středu poprvé od roku 2010 využívat pohonné hmoty ze strategických zásob.

Pařížská vývěska poškozená během protestů proti zákoníku práce
Zdroj: Reuters

Demonstrace napříč Francií

Protesty proti reformě zákoníku práce se konaly po celé zemi. V Paříži, kde manifestovalo podle úřadů asi 18 000 lidí, se demonstranti střetli s policií. Dvanáct lidí bylo předvedeno k výslechu. Na náměstí Nation, kde se manifestace konala, byl poškozen městský mobiliář.

V Bordeaux na jihozápadě země zaútočila zhruba stovka osob na policejní stanici, házela předměty a poškodila několik policejních aut. Pořádkové síly proti nim použily slzný plyn.

Protesty se uskutečnily také v Rennes, Nantes, Caenu, Marseille, Montpellieru nebo Lyonu.