Dvě bomby na tržištích, třetí na ulici. Útoky v Bagdádu zabily 63 lidí

Tři bombové útoky na severu irácké metropole Bagdád si vyžádaly nejméně 63 obětí, více než sto lidí bylo zraněno. S odvoláním na policejní zdroje to uvedla agentura Reuters. Atentáty mají na svědomí nejspíše teroristé ze samozvaného Islámského státu, kteří ve městě během minulého týdne zavraždili asi sto lidí.

Sebevražedný atentátník s vestou plnou výbušnin se odpálil na tržišti na severu Bagdádu v převážně šíitské čtvrti Šaab. Krom toho odpálil i další výbušninu umístěnou na ulici, citovala státní televize mluvčího bagdádských bezpečnostních složek. Zabil 38 lidí a přes dalších 70 zranil. 

Bomba nastražená v autě na jihu metropole ve čtvrti Rašíd usmrtila 6 lidí a 21 dalších zranila. K dalšímu útoku došlo v šíitské čtvrti Sadr City. I zde si teroristé vybrali cíl poblíž přeplněné tržiště. Po výbuchu bomby v automobilu zemřelo 19 lidí, dalších 15 bylo zraněno.

Výbuch automobilu ve čtvrti Sadr City
Zdroj: Reuters/Khalid Al-Mousily

„Podle posledních zpráv se irácké policii podařilo zadržet jednu sebevražednou atentátnici ještě před tím, než mohla odpálit výbušninu na svém těle,“ informuje blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Zároveň se v další šíitské čtvrti podařilo odhalit a zneškodnit další nastraženou výbušninu v zaparkovaném automobilu.

Útoky destabilizují vládu

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Islámský stát se však přiznal k odpovědnosti za útoky v iráckém hlavním městě v minulém týdnu. Ty si celkem vyžádaly stovku obětí. To vyvolalo tvrdou kritiku vlády premiéra Hajdara Abádího, kterou místní obyvatelé obviňují, že jim není schopna zajistit bezpečnost.

Do území Bagdádu, kde bydlí mezi 3 a 5 miliony lidí, je bohužel velmi snadné propašovat výbušniny nebo zbraně, tudíž je celkem jisté, že v těchto útocích bude Islámský stát pokračovat. Na rozdíl od situace na frontě se mu v tomto v posledních dnech bohužel daří.
Jakub Szántó

Podle Jakuba Szántó je cílem teroristů destabilizovat Irák a vrátit ho do stavu, v jakém byl mezi lety 2005 a 2006. „Nedařilo se zastavit hrozící nebo možná už probíhající občanskou válku mezi sunnity a šíity. Především v Bagdádu a okolí,“ připomíná zpravodaj.

Řada zahraničních pozorovatelů se shoduje, že Islámský stát, který je aktuálně na iráckém území v defenzívě, se na teroristické útoky soustředí spíše než na udržování teritoria, jehož se bleskově zmocnil v roce 2014. Tehdy dobyl zhruba třetinu země, polovinu však již ztratil.