Mexiko schválilo vydání Guzmána do USA

Mexický soud schválil vydání Joaquina Guzmána do Spojených států – drogový boss by měl být v zemi souzen proto, že stojí v čele kartelu, který má pod kontrolou velkou část obchodu s kokainem, marihuanou a metamfetaminem. O konečném verdiktu o vydání Guzmána rozhodne do 30 dnů mexické ministerstvo spravedlnosti.

Federální soud podle advokáta Josého Rodrígueze „vydal souhlasné stanovisko s vydáním“ jeho klienta americkým úřadům. Guzmán, který má kvůli svému nevelkému vzrůstu přezdívku El Chapo (Prcek), je šéfem drogového kartelu Sinaloa, jenž má pod kontrolou velkou část obchodu s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA. Proto má být právě v USA také souzen.

Přibližně ve stejné době, kdy soud rozhodl, byl narkobaron převezen do káznice Cefereso na předměstí hraničního města Ciudad Juárez. To leží na dohled od texaského El Pasa. Do té doby byl ve věznici Altiplano poblíž metropole Mexiko, která je považována za nejlépe střeženou v zemi.

Zatímco mexická média v tom vidí zjevnou přípravu chystaného převozu do sousední země – což úřady popírají – kritici označují novou věznici za výrazně méně střeženou a obávají se možného Guzmánova útěku. Ciudad Juárez je navíc považován za nejnebezpečnější město v Mexiku a na jeho chod mají zásadní vliv drogové kartely.

Tunel, kterým mexický drogový boss unikl z vězení
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

„Nedává to žádný smysl. Je to součást jeho impéria, má tam infrastrukturu a své lidi, kteří mu pomohou zařídit další útěk,“ řekl agentuře AP někdejší šéf zahraničních operací amerického Úřadu pro potírání narkotik (DEA) Michael Vigil.

Guzmán byl v Mexiku odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům za vraždu a obchod s drogami. Od té doby se však již několikrát dostal z vězení a pokaždé v tom byli podle vyšetřování „namočeni“ také úředníci. V lednu 2001 se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce s prádlem a dopaden byl až v únoru 2014. Loni v červenci pak ve chvíli, kdy se schylovalo k rozhodnutí o jeho vydání, uprchl z Altiplana tunelem ze své cely a policie jej dopadla v lednu v jeho rodném městě Sinaloa.

Události: Mistr útěků znovu lapen (zdroj: ČT24)
Vydáno pod