Zákony proti terorismu nezměníme, vzkázal Erdogan navzdory podmínce EU

Podle tureckého prezidenta Erdogana Ankara nezmění své protiteroristické zákony, jak to požaduje EU. Jde přitom o jednu z podmínek pro bezvízový styk. Prohlášení přišlo den poté, co tamní premiér Ahmet Davutoglu ohlásil konec ve funkci. Právě on patřil k zastáncům dohod s Evropskou unií ohledně řešení migrační krize. Unie měla na oplátku zajistit pro Turky bezvízový styk.

Součástí dohod byl i požadavek na změny protiteroristických zákonů Turecka. Bruselu šlo hlavně o to, aby Turci mnohem úžeji vymezili definici terorismu tak, aby se více přiblížila evropským standardům. Je to jedna z podmínek, které Turecko stále musí schválit, aby mu Evropa uvolnila bezvízový styk.

To ale Erdogan v projevu přenášeném televizí odmítl. „My půjdeme vlastní cestou, vy si jděte tou svou,“ vzkázal turecký prezident.

Podle médií stály za odchodem Davutoglua vzrůstající rozepře mezi ním a prezidentem. Šéf vlády mimo jiné prý nesouhlasil se snahou Erdogana přiblížit zemi prezidentskému systému. Neshodli se ani v přístupu ke Kurdům nebo obecnému postoji vůči Bruselu. Davutoglua před nedávnem jeho vlastní strana zbavila možnosti jmenovat regionální stranické vedení. Vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) kdysi zakládal sám Erdogan.

Portréty prezidenta Erdogana a premiéra Davutogla
Zdroj: Reuters

Ten také při pátečním projevu také vyzval k rychlejšímu zavedení prezidentského systému, který podle něj učiní Turecko silnějším a stabilnějším. Uvedl rovněž, že příslušné změny ústavy by měly být předloženy obyvatelům Turecka ke schválení v referendu co možná nejdříve.

Erdoganova snaha o větší pravomoce pro hlavu státu vzbuzuje u mnohých obavy z přílišné koncentrace moci. Erdogan byl již před svým nástupem do nejvyššího úřadu v roce 2014 kritizován za autoritářský styl, který tehdy uplatňoval jako premiér, jímž byl od roku 2003.