Pozdě, ale přece. Rusko úspěšně otestovalo nový kosmodrom

Z nového ruského kosmodromu Vostočnyj ve čtvrtek ráno úspěšně odstartovala první raketa. Sojuz 2.1 bez posádky nese na oběžnou dráhu trojici menších družic. Start byl původně naplánován už na středu, experti ho ale kvůli poruše na poslední chvíli zrušili. Šéf Kremlu Vladimir Putin, který byl na místě, kritizoval „lajdáctví“ v raketovém průmyslu a žádal vyvození důsledků.

Ruský prezident cestoval 5 tisíc kilometrů z Moskvy, aby mohl realizaci svého projektu sledovat naživo. „Chci vám poblahopřát. Máte na co být hrdí,“ řekl Putin pracovníkům kosmodromu po úspěšné akci ve čtvrtek ráno.

Sojuz 2.1 nese do kosmu družice Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218. Satelity se od rakety oddělily přibližně devět minut po startu a zamířily na oběžnou dráhu. Roskosmos ale oznámil, že bylo zaznamenáno dvacet drobnějších poruch. Poškozena byla podle agentury Interfax i startovací rampa.

Původně měl Sojuz odstartovat ve 4:00 ve středu, půldruhé minuty před startem byla ale příprava automaticky přerušena. Podle posledních informací to způsobil signál o závadě palivového ventilu nosné rakety. Ventil byl ale údajně v pořádku, vadný byl kabel, který vyslal mylný signál o poruše.

Přímý přenos se nekonal, takže zase už asi zavládne mašinérie utajování a zkreslování informací. Nevím, jestli je tomu prezident Putin nakloněn.
Pavel Toufar
publicista

„Chci slyšet a vidět analýzu chyb. A nepochybně bude nutné vyvodit závěry,“ reagoval Putin. Důtku pak dostal od šéfa Kremlu vicepremiér Dmitrij Rogozin a přísnou důtku šéf kosmické agentury Roskosmos Igor Komarov. Potrestán byl i šéf podniku, který vadný kabel na kosmodrom dodal.

„Lajdáctví“ v raketovém průmyslu podle Putina nejspíš zavinilo i další neúspěchy v ruském vesmírném programu v poslední době.

Po premiérovém startu by měl mít kosmodrom delší pauzu – s dalším startem se podle šéfa kosmické agentury Roskosmos Igora Komarova počítá až v roce 2017 a s plným provozem o rok později.

Vostočnyj se má stát nejmodernějším vesmírným střediskem světa a zachránit zašlou slávu ruského programu potýkajícího se v posledních letech s řadou selhání, částečně způsobených šlendriánem ve výrobě, částečně osekaným rozpočtem.

Gigantický projekt má z ruské státní kasy vysát 300 až 400 miliard rublů, z toho 120 miliard spolkne jen komplex spojený s vypouštěním raket.

Výstavbu rozsáhlého komplexu na ruském Dálném východě zpozdil korupční skandál, čtyři lidé už skončili ve vazbě. „Pokud se jejich vina prokáže, budou muset vyměnit své vyhřáté postele za prkna ve vězení,“ podotkl Putin.

Hlavním benefitem kosmodromu vznikajícího osm tisíc kilometrů východně od Moskvy ale bude nezávislý přístup Rusů do vesmíru. Šedesát let starý Bajkonur, který Rusko ke svým letům používá, se po rozpadu Sovětského svazu stal součástí Kazachstánu a Moskva musí za jeho roční pronájem platit 115 milionů dolarů. Kazašská strana se navíc snaží poplatky ještě vyšroubovat.

Převedení celého provozu do Vostočného ale ještě nějaký čas potrvá. Moskva má Bajkonur pronajatý do roku 2050 a není reálné, že by jej opustila o mnoho dřív.