Španělský král ani po schůzkách premiéra nenavrhl. Země spěje k novým volbám

Španělský král po jednání s lídry politických stran nenavrhl nikoho na premiéra. Podle španělských médií to znamená, že budou nové parlamentní volby. O nevyhnutelnosti nových voleb po setkání se španělským králem Filipem VI. mluvil i šéf socialistů Pedro Sánchez. Poprvé ve čtyřicetileté demokratické historii Španělska se tak budou parlamentní volby zřejmě opakovat.

„Řekl jsem králi, že nemám více než 131 hlasů v (350členném) Kongresu, a tudíž nemohu překonat blok pana Rajoye a pana Iglesiase (šéf radikální levice). Půjdeme tedy k novým volbám,“ prohlásil Sánchez na tiskové konferenci po setkání s králem. Ten v úterý uzavřel dvoudenní kolo schůzek se šéfy politických stran, s nimiž jednal již potřetí o možnostech sestavit vládu.

V prosincových volbách žádná ze dvou tradičních stran španělské politické scény, jimiž jsou lidovci a socialisté, nezískala dostatečný počet mandátů, aby mohla sama sestavit vládu, jako tomu bývalo v předchozích letech. Hlasy jim ubraly nové strany, které ve volbách těžily z nespokojenosti Španělů s ekonomickou situací země v posledních letech, zejména s vysokou nezaměstnaností.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jako vítězná vyšla z voleb Lidová strana (PP) premiéra Rajoye, jemuž dal v lednu španělský král jako prvnímu nabídku na sestavení vlády. Rajoy to ale vzhledem k rozložení sil v novém parlamentu odmítl, a tak šanci dostal začátkem února předseda druhé nejsilnější strany Sánchez.

Sánchez, jehož socialisté mají v novém Kongresu 90 křesel, získal podporu jen strany Ciudadanos se 40 mandáty. Při hlasování o důvěře ho podpořila ještě poslankyně Kanárské koalice, která se zdržela hlasování. Důvěru poslanců proto Sánchez začátkem března nezískal.

Podle ústavy by musel některý z kandidátů na předsedu vlády dostat důvěru parlamentu do 2. května. Očekává se tedy, že španělský král nejpozději ve středu vyhlásí nové volby, a to zřejmě na 26. červen.