Výbuch autobusu v Jeruzalémě zranil 16 lidí

Události: Výbuch autobusu zranil 16 lidí (zdroj: ČT24)

Nejméně šestnáct lidí zranil výbuch autobusu v Jeruzalémě. Ten byl v okamžiku exploze prázdný, výbuch ale zasáhl lidi ve vedlejším voze. Policie potvrdila, že šlo o teroristický útok a varovala lidi, aby byli obezřetní.

„Patrně prázdný autobus začal hořet a zraněni byli pasažéři vedlejšího autobusu,“ uvedla policie. Vyšetřování je nyní v plném proudu, aby byly určeny přesné okolnosti výbuchu.

„Není pochyb o tom, že šlo o teroristický útok,“ dodal šéf jeruzalémské policie Joram Halevy, podle kterého explozi způsobila bomba. Zatím není podle něho možné říct, zda šlo o nastraženou výbušninu či zda výbuch způsobil sebevražedný atentátník.

Televizní stanice ukázaly záběry hořícího autobusu, z něhož vychází mohutný černý kouř, zasahující hasiče a přihlížející náhodné svědky.

Výbuch autobusu v Jeruzalémě
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

„Do Izraele se vrátilo nebezpečí, které zde udeřilo naposledy v listopadu 2012, kdy podobný výbuch v Tel Avivu zranil 28 lidí,“ připomněl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

V říjnu loňského roku začala v Izraeli série individuálních útoků, většinou s použitím nožů a střelných zbraní. Aktuální útok na autobus ale připomíná druhou intifádu, kdy se mezi lety 2000 a 2005 autobusy v izraelských městech staly oblíbenými cíli palestinských sebevražedných útočníků. Během těchto útoků zemřely desítky Izraelců.