Švédská policie vyšetřuje Němce, který zřejmě vydíral českou vládu jedem

Ve Švédsku zatkli sedmadvacetiletého studenta, který měl vydírat českou vládu jedem. Muž je podezřelý z obchodování s toxickými látkami. Případ se týká listopadu 2014, kdy někdo poslal na ministerstvo vnitra a financí obálky s bílým práškem - podle kriminalistů přicházely tehdy mimo jiné ze Švédska. Na případu pracuje i český Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Švédská policie podezřelého zatkla ve středu u něj doma, soud na něj pak uvalil dvoutýdenní vyšetřovací vazbu. Muž podle jeho advokáta veškerá obvinění odmítá. Švédský prokurátor Henrik Söderman sdělil, že mladík se v dopise dožadoval peněz od českých úřadů, kterým vyhrožoval, že bude jinak rozesílat toxické látky.

„Jedná se o případ, kterým se dlouhodobě zabýváme, případ má krycí název ebola. Dlouhodobě spolupracujeme se zahraničními kolegy, kterým jsme předávali zásadní informace, které vedly k současnému zadržení,“ konstatoval mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Muž, který je podle médií ve Švédsku od roku 2012 a studuje na vysoké škole v Uppsale, měl obchodovat na internetu s toxickými látkami, jako je ricin – o ten ale údajně v případě české vlády nešlo.

List Expressen napsal, že švédská policie zahájila vyšetřování loni na podzim po kontaktu s českou policií a že k vydírání došlo už v roce 2014. Na případu podle deníku spolupracovala kromě českých a švédských policistů také německá policie a americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Podezřelý prášek
Zdroj: ČT24

V listopadu a v prosinci 2014 dorazily zásilky obsahující jedovaté látky na české velvyslanectví v Bratislavě a na ministerstva vnitra a financí v Praze. Úřadům v české metropoli byly zásilky odeslány ze Slovinska, zatímco na ambasádu přišla obálka s nebezpečným obsahem ze Švédska. K té se přihlásila skupina říkající si „Mstitel“.

Loni v polovině prosince poslal slovinský soud do vězení na 15 měsíců Itala slovinského původu Ivana Cernice, který poslal o rok dříve otrávený dopis českému ministrovi financí Andreji Babišovi.

Soudkyně Meri Mikačová ale odmítla obvinění z terorismu kvůli nedostatku důkazů o přímé vazbě mezi Cernicem a skupinou, která se pomocí vyděračské hrozby pokoušela od české vlády získat desítky milionů korun.

Vydáno pod