Nečekaná posila Talibanu - armádní zběhové vycvičení Západem

Nový impuls pro útočníky Talibanu - armádní odpadlíci (zdroj: ČT24)

Hnutí Taliban vyhlásilo v Afghánistánu jarní ofenzivu. Nejrychleji poslední měsíce postupuje v jižní provincii Hílmand. Bezpečnost země je od roku 2015 plně v kompetenci afghánské armády. Do nepřátelských řad ale přibývá nečekaná síla - armádní odpadlíci se zkušenostmi spojeneckých výcviků.

Afghánští vojáci hájí před Talibanem jednu z posledních vládních bašt v Hílmandu, město Laškar Gáh. Strategickou oblast přes 15 let chránily jednotky NATO. Nyní se zdá, že ani jižní afghánská provincie nebude nájezdům Talibanu odolávat dlouho.

Zástupce hílmandské policie řekl televizi CNN, že minimálně pět správních území v provincii už ovládá radikální hnutí – a dále postupuje. Proč takové úsilí? Klíčem jsou rozsáhlá opiová pole, jeden z nejosvědčenějších finančních zdrojů Talibanu. Provincie na jihu a západě země produkují až 90 procent opia. Sklizeň začíná už za pár týdnů, i proto lze čekat ostré boje.

Zástupci vlády ale jakékoliv zprávy o ohrožení Hílmandu odmítají. Například ministr obrany si je tak jistý, že v případě pádu města Laškar Gah slíbil rezignaci. Taliban je přitom nejsilnější od roku 2001, kdy do země přišly mezinárodní jednotky. Jen loni radikálové zabili na 3500 afghánských vojáků.

Taliban nyní vítězí i kvůli zběhům z armády. Právě od nich si Američané při odchodu slibovali stabilitu – a na vycvičení dali desítky miliard dolarů. „Výcvik trval 18 měsíců a přísahal jsem, že budu zemi bránit. Situace se změnila. Armáda nás zklamala a Taliban se k nám chová jako ke vzácným hostům,“ říká jeden z bývalých vojáků, nyní na opačné straně bojiště. On i další nyní Talibancům předávají západní znalosti.

Afghánská vojska
Zdroj: Reuters

Mezinárodní oddíly ukončily bojové operace v Afghánistánu v roce 2014 a Taliban od té doby dobyl řadu venkovských území a krátce i velké město Kunduz na severu země.

Jarní ofenziva hnutí bývá každoročně spuštěna po období relativního klidu, když roztaje sníh a horské průsmyky jsou opět průchodné. Cílem Talibanu je svrhnout Západem podporovanou vládu v Kábulu.