Nákladní loď Dragon úspěšně zakotvila u ISS

Nákladní loď Dragon, kterou v pátek vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX, úspěšně přistála u Mezinárodní vesmírné stanice. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Odpojit by se měla 11. května.

Nákladní loď Dragon zachytil ve 13:23 SELČ robotickým ramenem britský astronaut Timothy Peake z Evropské vesmírné agentury; na ISS se tak dostaly více než tři tuny jídla, vody a dalších zásob a zařízení pro jeho mezinárodní posádku.

Jejími členy jsou kromě Peakea také Američané Scott Kelly a Timothy Kopra a ruští kosmonauti Jurij Malenčenko, Sergej Volkov a Michail Kornijenko. Součástí nákladu je i 20 myší, které budou použity pro zkoumání svalové atrofie a řídnutí kostí ve vesmíru.

Do vesmíru zamířilo i „nafukovací plavidlo“

Média si u nové mise bez posádky všímají hlavně nafukovacího modulu BEAM, který je výrobkem společnosti Bigelow Aerospace. Po připevnění k vesmírnému komplexu se v květnu naplní vzduchem do objemu 16 krychlových metrů, což je pro představu velikost malé ložnice. Bydlet v něm prozatím ale nikdo nebude. Počítá se s tím, že posádka ISS do modulu čtyřikrát až šestkrát za rok vstoupí, aby odebrala vzorky vzduchu a změřila teplotu a radiaci.

Pokud se experiment podaří, půjde podle amerických expertů o malou revoluci v kosmickém bydlení. Nafukovací moduly se mají využívat při budování základen na Měsíci a Marsu. Vědci nyní pracují na vylepšení obalu, který má být odolnější proti nárazu kosmického „smetí“ než plášť standardních modulů.

Předchozí start nákladní lodě Dragon k ISS se koncem loňského června nezdařil. Nosná raketa Falcon 9 explodovala zhruba dvě a půl minuty po vypuštění, zřejmě kvůli závadě ocelové vzpěry, která uvolnila heliové tlakové lahve.