Steinmeier se v Moskvě přimlouval za propuštění Savčenkové

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se v Moskvě přimlouval za „humánní vyřešení“ případu ukrajinské důstojnice Nadji Savčenkové, kterou ruský soud v úterý za údajný podíl na zabití ruských novinářů poslal na 22 let za mříže. Savčenková veškerou vinu odmítá.

„Slyšeli jsme o návrzích ohledně výměny. Tyto otázky se budou posuzovat v plném souladu s ruskými zákony, rozhodne hlava státu,“ řekl k případu Savčenkové podle agentury TASS šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Bezprostředně po odsouzení krajanky ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl vyměnit Savčenkovou za dva Rusy, zajaté ukrajinskými vojáky na východě Ukrajiny a momentálně souzené v Kyjevě.

Savčenková podle obžaloby v červnu 2014 na východě Ukrajiny jako příslušnice dobrovolnické jednotky bojující na straně vládních sil navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Podle obhajoby byla ale tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům. Soud tuto obhajobu neakceptoval a odsoudil Ukrajinku za vraždu, pokus o vraždu a za nezákonné překročení ruských hranic.

Za osvobození Savčenkové se kromě Kyjeva zasazuje i Západ. K okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Ukrajinky z humanitárních důvodů ruské úřady vyzvala šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová.

Federica Mogheriniová
Zdroj: ČTK/AP/Geert Vanden Wijngaert

V prohlášení pro média upozornila, že na základě loňských mírových dohod z běloruského Minsku by měli být propuštěni také všichni rukojmí a osoby zadržované ve spojitosti s konfliktem na východě Ukrajiny.

Mogheriniová taky připomněla, že osvobozeni by měli být i další Ukrajinci, jako je filmový režisér Oleg Sencov. Toho ruský soud loni v srpnu za údajný terorismus – zapálil prý dveře místní odbočky vládní strany – odsoudil na 20 let, jeho společník dostal deset let.

K propuštění ukrajinské občanky už vyzvala mezi jinými zeměmi také Česká republika. Premiér Bohuslav Sobotka se o případu zmínil také koncem minulého týdne na summitu Evropské unie v Bruselu.