WHO: Zika je nebezpečnější, než se čekalo

WHO: Zika je nebezpečnější, než se čekalo (zdroj: ČT24)

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) virus Zika vedle mikrocefalie – tedy vývojové poruchy mozku u novorozenců – může poškodit také placentu nebo nervový systém. Organizace zároveň potvrdila, že se virus přenáší i pohlavním stykem.

Podle úterního prohlášení šéfky WHO Margaret Chanové je důvodem k obavám i to, že původce nemoci se může přenášet pohlavním stykem častěji, než se dosud předpokládalo. „To je alarmující,“ řekla Chanová.

WHO kvůli rozšíření viru zika především v Brazílii vyhlásila před pěti týdny celosvětový stav nouze. Výskyt viru, který přenáší primárně komár druhu Aedes aegypti, byl dosud potvrzen ve více než 50 zemích světa. Případy přenosu sexuální cestou z muže na ženu byly v poslední době zaznamenány například v USA nebo ve Francii.

WHO vyzvala k bezodkladnému prozkoumání různých kmenů viru zika a prohlásila, že zdravotnické služby v postižených oblastech by měly být připraveny na potenciální růst četnosti případů neurologických příznaků nebo vrozených deformací. „Můžeme očekávat více případů a další geografické šíření,“ řekla Chanová na brífinku s novináři.

Šíření viru zika
Zdroj: Reuters/WHO

Virus zika, proti němuž zatím neexistuje lék, je kromě mikrocefalie spojován i s dalším neurologickým onemocněním – takzvaným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva. V souvislosti s epidemií ziky v Latinské Americe zaznamenaly některé země zvýšený výskyt tohoto jinak vzácného onemocnění.

Nákaza virem zika se objevila v Brazílii loni na podzim a postupně se rozšířila do více než dvacítky zemí amerického kontinentu, jednotlivé případy už zaznamenaly i evropské státy včetně Česka.

V Brazílii byla od loňského října diagnostikována mikrocefalie u 641 novorozenců. Z toho v 82 případech byla prokázána nákaza matek virem zika. Dalších 4222 případů se prošetřuje. Příznaky nemoci jsou obvykle spíše mírné (vyšší teploty, vyrážka, bolesti hlavy a kloubů).

Roháčová: Přenosů pohlavním stykem je v poslední době relativně hodně (zdroj: ČT24)