OBJEKTIV: Rušné Tokio slibuje štěstí i české pivo v nebeské věži

Život v Tokiu pohledem Objektivu (zdroj: ČT24)

Tokio, hlavní a největší město Japonska, láká turisty svou rozmanitostí. Kromě rušného života velkoměsta nabízí i odpočinek. Za ním chodí většina místních do čtvrti Asakusa. Buddhistický chrám Senso tam stojí už déle než 1300 let. Ve skutečnosti jej ale tesaři každých sto let rozeberou a znovu postaví. Návštěvníci tam chodí především načerpat energii a zajistit si štěstí a zdraví. Zajímavostem Tokia se věnoval pořad Objektiv.

Ke chrámu Senso lidé chodí zapalovat vonné tyčinky a vtírat si kouř do různých částí těla. Je prý blahodárný a přináší štěstí i zdraví. Kdo chce znát svůj osud, ten si ho tam může nechat předpovědět. Pokud je věštba špatná, papír s ní může zmačkat a nechat na místě. Spolu s ním zůstane u chrámu i všechno špatné.

Pokoušet štěstí se chodí i do čtvrti Akihabara. Je to Mekka všech milovníků videoher. V mnohých hernách se dá přenocovat a kuriózní jsou i automaty, některé se například ovládají bubnováním.

Tokio Sky Tree
Zdroj: ČTK/AP

Nejen čeští turisté si přijdou na své ve věži Tokio Sky Tree. Kromě toho, že nabízí nejlepší výhled na město, se tam čepuje i české pivo. Kdo chce zažít skutečný místní ruch, vydá se pak nejčastěji do čtvrti Šibuja. Tam se nachází asi nejrušnější křižovatka na světě.

Cizinci se neztratí ani v místním metru.  Vedle japonštiny jsou názvy stanic označené i anglicky. Metro je pověstné přesností, čistotou a častou frekvencí spojů.  Rychlejší svezení až 320kilometrovou rychlostí pak nabízí vlak šinkansen – v překladu vlak rychlý jako střela. 

Vydáno pod