Začátek mírových rozhovorů o Sýrii se odkládá

Středeční termín mírových rozhovorů o Sýrii padl. Místo původního plánu by se mělo začít v termínu do 14. března. Někteří účastníci totiž dorazí do Ženevy později.

Určitá jednání se oficiálně ve středu přece jen uskuteční, nebude to nicméně za účasti všech vyjednávacích stran. Není proto možné hovořit o hlavním kole rozhovorů. Někteří účastníci totiž přijedou do Ženevy v rozmezí od 12. do 14. března.

O posunutí plánu na mírové rozhovory informovala agentura Reuters s odvoláním na zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Misturu.

De Misturova mluvčí Jessy Chahineová přiblížila, že do Švýcarska byli pozváni stejní zástupci, kteří se zúčastnili prvního kola mírového procesu. Aktuální kolo navazuje na dohodnuté příměří, které do Sýrie přineslo klid zbraní koncem února.

Muži vykládají mouku z konvoje Mezinárodního červeného kříže v damašském předměstí
Zdroj: Bassam Khabieh/Reuters

Váhající syrská opozice

V pondělí šéf syrské opoziční vyjednávací komise (HNC) Rijád Hidžáb navíc uvedl, že účast syrské opozice na mírových jednáních stále není jistá. „Na konci tohoto týdne padne jasné rozhodnutí (ohledně účasti),“ uvedl Hidžáb.

Důvodem váhání je podle jeho slov „masakr desítek civilistů“ v okolí západosyrského Aleppa spáchaný údajně jednotkami syrské armády za pomoci ruských letadel.

Hidžáb také zopakoval požadavek opozice, aby syrský prezident Bašár Asad opustil svou funkci před začátkem plánovaného přechodného období, které by mělo trvat 18 měsíců. Z porušování příměří v Sýrii se ale vzájemně obviňují obě strany konfliktu.

Během téměř pět let trvající občanské války v Sýrii bylo podle nevládní organizace Syrian Centre for Policy Research (SCPR) zabito 400 tisíc Syřanů a dalších 70 tisíc jich přišlo o život kvůli špatné zdravotní péči nebo nedostatku čisté vody. V zemi nyní platí příměří mezi opozicí a syrskou vládou. Klid zbraní se ale netýká radikálů z hnutí Islámský stát (IS) a z fronty An-Nusra, která je napojena na teroristickou síť Al-Káida.

Vydáno pod