Španělé zabavili dvacet tisíc uniforem pro „armádu džihádistů“

Španělská policie zabavila dvacet tisíc uniforem pro radikály z Islámského státu (IS) a frontu An-Nusra. Výbavu vážící pět tisíc kilogramů objevila v přepravních kontejnerech ve Valencii a Algeciras. Informoval o tom server The Local.

Soupravy v maskáčovém provedení byly vedeny jako „použité oblečení“ pro humanitární účely, aby nevzniklo riziko při celních kontrolách. Uniformy byly ukryté mezi jinými oděvy.

Kontejnery patřily mezinárodní síti společností. Ministerstvo vnitra uvedlo, že teroristické skupiny založily síť světových dodavatelů, kteří jim poskytují technologie, zbraně a další vojenské materiály.

K zabavení uniforem došlo v rámci operace, při níž bylo v únoru zatčeno celkem sedm lidí, kteří poskytovali finanční a logistickou podporu teroristům v Sýrii a Iráku. K placení zboží docházelo pomocí neformálního platebního styku. Vysledovat ho je obtížnější než u klasického bankovního převodu.

„Policejní zásah vedl k neutralizaci velmi aktivní a efektivně fungující obchodní sítě, jejíž prvotním úkolem bylo zásobovat, chránit a posílit vojenské struktury teroristické organizace Daeš nepřetržitými a stabilními zásilkami válečného materiálu,“ oznámila španělská policie v tiskovém prohlášení.

Vůdce sítě byl prý v neustálém kontaktu s členem IS, který ho opakovaně žádal, aby nabádal ženy ke sňatkům s džihádisty v Sýrii, oznámila rovněž policie.