Stane se z Burundi nová Rwanda? Podle pozorovatelů je země na pokraji genocidy

Africká unie a OSN chtějí vyslat 200 mezinárodních pozorovatelů do středoafrického státu Burundi, kde od loňského léta zuří násilnosti. Zemřely už stovky lidí. Organizace Amnesty International nedávno zveřejnila satelitní snímky masových hrobů, v nichž vládní síly ukrývaly zmrzačená těla svých odpůrců. Pozorovatelé to přirovnávají k počátku genocidy v sousední Rwandě v devadesátých letech.

Burundi je malá desetimilionová země ve střední Africe. Stejně jako v sousední Rwandě tvoří drtivou většinu etničtí Hutuové, zbytek příslušníci kmene Tutsi. K hutujské většině patří i prezident Pierre Nkurunziza, který si loni navzdory ústavě prodloužil mandát na třetí volební období.

Na vlnu odporu odpověděl brutální silou. Od dubna při násilnostech zahynulo podle OSN na 400 osob. Za nejkrvavější den je považován 11. prosinec, kdy ozbrojenci napadli tři vojenské objekty.

Následujícího dne se našly v různých čtvrtích hlavního města desítky mrtvých. Někteří z nich měli svázané ruce za zády. Podle AI satelitní snímky potvrzují výpovědi svědků, kteří tvrdí, že hromadné hroby byly vykopány právě 11. prosince.

Masové hroby v Burundi
Zdroj: AI

Z podněcování protestů a nepokojů teď viní tutsijskou menšinu. Americká novinářka Julia Steersová říká, že zprávy o systematickém vraždění nejsou přehnané. „Mluvila jsem s řadou svědků, kteří viděli, jak byly ty hroby kopané, viděli k nim přijíždět policejní dodávky, plné mrtvých těl,“ konstatovala žurnalistka.

Neříkám, že zítra vypukne v Burundi genocida jako ve Rwandě. Ale existuje vážné riziko, že pokud nepodnikneme preventivní kroky, vypukne v zemi občanská válka, ve které je možné všechno.
Adama Dieng
zvláštní poradce OSN pro otázky genocidy

Africká unie zvažovala vyslání několika tisíc mírových jednotek, které by v zemi zastavily nejhorší násilí. Burundská vláda ale takovýto krok rezolutně odmítla. Po složitém jednání teď burundský prezident povolil aspoň přítomnost mezinárodních pozorovatelů.

Násilí ale nemizí a desítky tisíc Burunďanů prchají ze země. Podle odhadů OSN už jich je kolem 300 tisíc. „Mnozí z nich ztratili někoho z členů rodiny, jiní utekli před násilím. Máme tam i znásilněné ženy,“ uvedla Alexandra Topolská, která pracuje v uprchlickém táboře v Tanzánii. Většina uprchlíků se podle ní vrátit nechce.

Události: Burundi na pokraji genocidy (zdroj: ČT24)

Genocidě ve Rwandě v roce 1994 mezinárodní společenství nedokázalo zabránit. Hutuští extremisté za tři měsíce etnických čistek zmasakrovali na 800 tisíc menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů. Další miliony lidí vyhnalo násilí z domovů.

Vydáno pod