Na Ukrajinu se vrátím. Živá, nebo mrtvá, píše Savčenková v závěrečné řeči

Ukrajinská letkyně Naděžda Savčenková na sociálních sítích zveřejnila text své závěrečné řeči, kterou po odročení soudu nemohla ve čtvrtek přednést. Uvádí v něm, že se v případě odsouzení nebude odvolávat. Svět tak má podle ní pochopit, že Rusko je totalita, která nerespektuje lidská práva. Prokuratura pro Savčenkovou žádá 23 let vězení za vraždu, pokus o vraždu a nezákonné překročení ruských hranic. Ukrajinka vinu odmítá a na protest drží hladovku.

„Chci, aby celý demokratický civilizovaný svět pochopil, že Rusko je rozvojovou zemí s totalitním režimem a diktátorským samovládcem, která kašle na lidská práva i na mezinárodně platné zákony,“ konstatuje ukrajinská letkyně v závěrečné řeči.

Zároveň píše, že hladovku neukončí a bude v ní pokračovat i po vynesení verdiktu. „Rusko mě na Ukrajinu vrátí, ať už živou, nebo mrtvou, ale vrátí mě!“ pokračuje. Během hladovky bude prý před ruskou vazební věznicí čekat celé dny a noci její sestra na to, až ji buď propustí, nebo „vynesou“. Pokud její sestru zatknou, vystřídá ji matka a další a další, píše obžalovaná. 

Zpravodaj ČT Miroslav Karas: Soudní proces provází řada důkladných opatření (zdroj: ČT24)

Soud ve čtvrtek odročil jednání na 9. března. Podle obhájců Savčenkové hrozí, že příští týden nebude v důsledku vyčerpání organismu schopná se soudem komunikovat. Podle obžaloby je odpovědná za smrt dvou ruských novinářů, na které údajně navedla palbu ukrajinské armády. Savčenková tvrdí, že byla do Ruska zavlečená a že byla zajata ještě před útokem na ruské novináře.

Ruský soud zatím neoznámil, kdy vynese rozsudek. Prokuratura pro ni žádá 23 let, maximální možný trest je o dva roky vyšší. Obhájci Savčenkové jsou přesvědčení, že jejich klientka bude po vynesení verdiktu vyměněná za dva ruské vojáky zajaté loni v Donbasu a vězněné na Ukrajině.