Bojovala proti přehradě na posvátné řece. Honduraskou aktivistku zavraždili

Vůdkyně indiánského hnutí v Hondurasu a ekologická aktivistka Berta Cáceresová byla ve čtvrtek zastřelena skupinou neznámých mužů ve svém domě. Informovala o tom agentura AP, podle níž si čtyřicetiletá žena opakovaně stěžovala, že jí vyhrožují smrtí místní majitelé pozemků či policisté a vojáci. Úřady zadržely podezřelého člověka, bližší informace však nesdělily.

Uznávaná bojovnice za práva domorodých kmenů a za přírodu zemřela se čtyřmi zásahy střelnou zbraní v těle. Matka čtyř dětí se podle svých spolupracovníků stala terčem cíleného útoku. K jejím nejviditelnějším aktivitám patřil boj proti obří přehradě na řece Gualcarque, kterou místní indiáni z etnika Lenca považují za posvátnou.

„Přišli jsme sem poklidně protestovat a odsoudit vraždu členky kmene Lenca a nositelky mezinárodní ekologické ceny Berty Cáceresové. Tohle je neslýchané. Policie ani armáda tu nefunguje,“ uvedla lidskoprávní aktivistka Carmen Sauceda na protestu proti vraždě Cáceresové.

„Kvůli tomuhle budou truchlit všichni Hondurasané,“ okomentoval smrt Cáceresové na Twitteru prezident Juan Orlando Hernández, podle něhož nařídila vláda bezpečnostním silám použití všech prostředků na vypátrání vrahů.

Podle nevládní organizace Global Witness je Honduras nejnebezpečnějším státem světa pro ekologické aktivisty. Jen mezi lety 2010 až 2014 jich tu násilně zemřelo 101.

Vydáno pod