Slibnější, než se čekalo. Syrské příměří zatím kalí jen dílčí incidenty

Svět napjatě sleduje, zda válčící strany budou i nadále dodržovat dohodnuté příměří v Sýrii. Disciplínu zatím narušily jen drobné incidenty jako exploze automobilu ve městě Salamíja. K útoku se posléze přihlásil Islámský stát (IS), který však dohoda nezahrnuje. Rusko oznámilo, že na podporu příměří zastavilo během soboty veškeré údery svého letectva v Sýrii.

Extremisté z IS v sobotu zahájili také ofenzivu na pozice kurdských milicí YPG u hranic s Tureckem. Podle syrských aktivistů bylo při bojích zabito na 60 lidí, nejméně 45 členů IS a 20 bojovníků YPG. Tyto milice jsou odnoží turecké zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kontrolují rozsáhlé oblasti na severu Sýrie a jsou důležitým spojencem Západu v boji proti IS.

  • Obyvatelé valné velkých syrských měst se však poprvé od vypuknutí občanské války probouzeli bez rachotu dělostřelecké palby.

Povstalci  ze severozápadu země nicméně ve dvou případech obvinili vládní sily z porušení dohody. Při ranním útoku vojáků u tureckých hranic v provincii Latákíja byli zabiti tři bojovníci povstalecké 2. pobřežní divize, řekl mluvčí 1. pobřežní divize Fadi Ahmad.

Tato dvě uskupení jsou volně spojena v povstalecké skupině známé pod názvem Syrská svobodná armáda. Mluvčí Ahmad uvedl, že šlo o pozemní útok vládních vojáků bez vzdušné podpory, který označil za „porušení dohody“ o příměří. Vládní vojáci zaútočili na povstalce kolem třetí hodiny SEČ, upřesnil Ahmad. „Nyní už režim útok zastavil,“ dodal.

Rusko a USA si vzájemně poskytly mapy s vyznačením pozic opozičních skupin, které se zavázaly dodržovat příměří, i oddílů Islámského státu a fronty An-Nusra, na které se nevztahuje. Rusové uvedli, že boje ustaly ve 34 městech a vesnicích v provinciích Hama, Homs a Damašek. Nyní se prý připravují dokumenty o příměří pro dalších 47 měst.

Příměří uvítali ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry, kteří si během soboty telefonovali. Hovořili prý rovněž o vyhlídkách na obnovení mírových jednání. Zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura řekl, že situace v Sýrii je po dni trvání příměří „celkem uklidňující“. „Po první noci a dni se zdá, že všichni berou své závazky vážně,“ uvedl. Drobné incidenty se podle něj ale dají čekat vždy.

Pokud příměří vydrží, 7. března by se mohly obnovit mírové rozhovory

Příměří vstoupilo v platnost v pátek ve 23:00 SEČ. Do té doby podle SOHR na většině území západní Sýrie zuřily boje, které pak ale v řadě oblastí utichly. „V Damašku a jeho okolí poprvé za několik let zavládl klid,“ uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Zároveň ale upozornil, že krátce po vyhlášení příměří byla slyšet střelba ve městě Halab. Došlo prý také k výbuchům v provincii Homs, jejich příčina však není známá.

Rada bezpečnosti OSN v pátek večer jednomyslně přijala rezoluci podporující dohodu o příměří. Rezoluce požaduje, aby klid zbraní respektovaly všechny strany syrské občanské války. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura zároveň oznámil, že v případě dodržování příměří hodlá 7. března obnovit mírové rozhovory.

K příměří se zavázala syrská vláda i opozice, dohoda se nicméně nevztahuje na radikály z Islámského státu a z fronty An-Nusra. Zastavení palby by mimo jiné mělo umožnit, aby se k civilistům dostaly potřebné dodávky humanitární pomoci.