Po imitátorech slavných komunistů je v Číně sháňka

Horizont ČT24: V kůži Mao Ce-tunga (zdroj: ČT24)

Co na tom, že je zodpovědný za smrt desítek milionů lidí. Mao Ce-tung je v Číně opět populární. Vláda současného prezidenta Si Ťin-pchinga zahájila mediální ofenzívu. Seriály, opěvující komunistickou historii Číny, tvoří skoro polovinu televizní tvorby. Ruku v ruce s tím se množí imitátoři komunistických vůdců včetně Mao Ce-tunga. Po hercích s vizáží masového vraha je ohromná poptávka.

Imitátor Mao Ce-tunga
Zdroj: ČT24

Šedesátiletého herce Sü Žu-lina politika nezajímá. Není ani zarytým komunistou. Přesto tráví každou chvíli trénováním řeči, chůze i myšlení Mao Ce-tunga. Je totiž jedním z mnoha čínských herců, kteří se specializovali jako dvojníci slavných komunistů.

Proměna v zakladatele komunistické Číny musí být zcela dokonalá – nechybí mateřské znaménko na bradě, ohrnuté kalhoty a bezpočet cigaret. V dokonalém „maovském“ účesu musí sedět každý vlas.

„Denně studuji jeho pohyby a gesta, abych se do něj vžil. Není to jednoduché. Taky jeho chu-nanský přízvuk je obtížný, proto hned po probuzení poslouchám nahrávky,“ popisuje Sü Žu-lin svůj každodenní imitátorský chlebíček.

Portrét Mao Ce-tunga
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Koncept herce specialisty Číňané importovali ze Sovětského svazu v 70. letech po Maově smrti. Původně to byla výsada jednoho, dvou mužů. Teď poptávka roste a herci stojí na role frontu.

Po nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga cenzoři přitvrdili. Skoro polovinu televizní tvorby tvoří propagandistické seriály. Šťastnější herci září na plátně, ale většina je odkázaná na menší publikum: podnikové večírky, svatby a oslavy narozenin.

„Když kráčím k pódiu, mnoho lidí pláče. Minule mě jeden sedmdesátník objal a rozplakal se. Soudruhu Mao, řekl mi. Konečně jsem se s Vámi setkal. Národ vás postrádá!“ vypráví herec nevšední zážitky.

Imitátor Mao Ce-tunga
Zdroj: ČT24

Mao kdysi prohlásil, že umění musí sloužit masám, to takzvané buržoazní zavrhnul. V podobném duchu mluví i současný prezident. Umělci podle něj mají šířit čínské hodnoty a nestát se otroky trhu.