Tsipras: Budeme blokovat dohody v Unii, pokud nám nepomůžete s migranty

Řecký premiér Alexis Tsipras řekl, že Atény budou blokovat jakékoli dohody v EU, pokud břímě migrační krize nebude „proporčně sdíleno“ mezi členskými státy. Podle vysoce postaveného vládního činitele citovaného agenturou AP, měl Tsipras na mysli nadcházející summit EU-Turecko k migrační krizi. O postupu při řešení uprchlické krize ve středu jednali ve Vídni ministři vnitra a zahraničí devíti zemí jihovýchodní Evropy. Řecko nebylo k jednání přizváno, což řada řeckých ministrů ostře kritizovala.

Předseda vlády dodal, že se setká s opozičními předáky, aby se domluvili na společném postoji před vrcholnou schůzkou Unie a Ankary, která se uskuteční 7. března. „V této otázce je potřeba co nejširší konsensus,“ řekl Tsipras. „Nedopustíme, aby se naše země stala skladištěm lidských bytostí,“ dodal.

Tsipras kritizoval i středeční jednání ve Vídni. Je podle něj „ostudné“, že některé země nerespektovaly rozhodnutí o jednotném evropském řešení migrační krize, přijatém na summitu EU minulý týden, a jednaly jednostranně. Nedávné rozhodnutí pěti zemí (Rakouska, Chorvatska, Makedonie, Slovinska a Srbska) posílit hraniční kontroly vedlo k tomu, že se na řecké hranici s Makedonií začali hromadit imigranti.

Aténám se nelíbí ani to, že Rakousko údajně vrací ze své hranice už i osoby, u nichž doposud kvůli občanské válce v jejich zemi platilo, že mají takřka automatický nárok na azyl. Podle diplomatických zdrojů řeckého tisku se opatření dotklo už desítek Syřanů a Iráčanů. 

Události, komentáře: Rozklíží migrace Evropskou unii? (zdroj: ČT24)

Už v úterý Řecko pohrozilo diplomatickými postihy zemí, které se přímo či nepřímo podílejí na snahách částečně uzavřít řecko-makedonskou hranici v zájmu oslabení přílivu uprchlíků. Atény hodlají tyto státy vetovat v grémiích Evropské unie. Postihy se mají týkat jak kandidátských zemí usilujících o členství v EU, tak stávajících členských zemí, jimž by prý Řecko mohlo blokovat například čerpání z unijních fondů.

Jen přilévání benzínu do ohně, hodnotí Pospíšil Tsiprasovu rétoriku

„Řecko chápe, že jde do tuhého, Všichni si musí uvědomit, že situace je vážná. Pokud k tomu dojde (zablokování jednání EU, pozn. red.), podepíše si určitý ortel. Už ho nikdo nebude brát vážně a zbytek Evropy se bude muset přizpůsobit,“ reagoval na Tsiprasovo oznámení český vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Podle europoslance Jiřího Pospíšila (nestr. za TOP 09) je na jednu stranu fakt, že si Řecko při ostraze hranic neplní své povinnosti, na druhou stranu mu musí Unie pomoci s přívalem migrantů„ “Evropská rada byla občas příliš shovívavá vůči státům, které si neplnily své povinnosti. Bylo to Řecko a Itálie, ale Řecko je to do dneška. Pokud Řekové neplní své povinnosti a vyhrožují, že budou blokovat dotace či přijímání dalších členů, tak mě to mrzí. Ale je to jen přilévání benzínu do ohně. Pokud selže Turecko, je třeba začít řešit nějakou hráz na Balkánu, ale současně pomoci Řecku. Nenechat ho samotné.„

Loni Řeckem prošlo přes milion uprchlíků a letos jich do země přišlo zatím přibližně 100 000. Téměř všichni připluli po moři, aby se pak vydali přes Balkán do západní a severní Evropy, nejčastěji pak do Německa.