USA dají na boj s kyberzločinem miliardy navíc

Nové plány USA proti kyberkriminalitě (zdroj: ČT24)

Spojené státy hodlají více investovat do boje s kyberkriminalitou. Do posílení digitální bezpečnosti chce v příštím roce Washington investovat 19 milionů dolarů, tedy třikrát více než loni. Vláda si od programu slibuje hlavně snížení počtu hackerských útoků. Jen loni úřady zaregistrovaly přes tři stovky pokusů o narušení systémů v infrastruktuře.

Americká vláda počátkem roku oznámila, že vytváří novou protiteroristickou skupinu, jejímž úkolem bude boj s propagandou Islámského státu a dalších teroristických skupin na internetu. Skupinu budou řídit ministerstva vnitra a spravedlnosti za pomoci ministerstva zahraničí. „Bezpečnost v Americe nezajistíme jen větším množstvím tanků, letadlových lodí a posilováním armády. Čím dál víc je potřeba zvyšovat naši on-line bezpečnost,“ zmiňuje americký prezident Barack Obama.

Podle šéfa Bílého domu nejsou USA stále na boj s hackery dostatečně připraveny. Zásadní kroky jsou prý ale úkolem až pro Obamova nástupce. Obama na úterní poradě s oběma experty konstatoval, že internet sice lidem přinesl spoustu příležitostí a bohatství, „mnohé o našich životech je ale stahováno a ukládáno“. Otázka kybernetické bezpečnosti je složitá a dlouhodobá záležitost. Úkolem nově zřízené komise bude zajištění bezpečnosti vládních databází a datových úložišť organizací působících v kriticky důležitých sektorech ekonomiky, uvedl prezident.

Barack Obama
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Výrazné změny mohou přijít i při vyšetřování e-mailů, SMS nebo osobních počítačů a laptopů. Například firma Apple nyní odmítá policii zpřístupnit data iPhonu jednoho z pachatelů prosincového útoku v San Bernardinu. Bojí se totiž o svou důvěru u zákazníků. „Někteří lidé navrhují, že bychom měli mít zadní vrátka. Realita je ale taková, že pokud je zavedeme, tak tu budou pro každého. Pro ty dobré lidi i pro ty špatné,“ prohlásil v prosinci šéf Applu Tim Cook v televizi CBS.

Šifrování nabízejí technologické služby stále častěji, o to víc jich ale využívají i teroristé. Americké úřady prototlačí na to, aby společnosti zavedly možnost zadních vrátek, tedy rychlého odblokování soukromých přístrojů. Stejný návrh už ale kvůli lobbingu ochránců soukromí v minulosti v senátu neprošel.