Zlo vzniká z maličkostí: Nenávistné komentáře k migrantům jako paralela k holocaustu

V Polsku vyvolal rozruch blog nazvaný „Polské komentáře holocaustu“. Současné nenávistné výroky ze sociálních sítí na adresu muslimů a migrantů zde totiž bloger vložil do úst esesákům na dvou desítkách archivních fotografií, a to bez jakéhokoli komentáře.

Na blog o „Polácích, kteří posílají muslimy do plynu“, upozornil nejprve liberální list Gazeta Wyborcza a další média rychle následovala. „Poláci se cítí pobouřeni, když v zahraničních médiích někdo mluví o 'polských vyhlazovacích táborech', ale sami píší na internetu, že chtějí poslat muslimy do koncentráku a spálit je v pecích,“ napsal nejčtenější bulvární list Fakt. Naráží přitom i na oficiální protesty Varšavy, domáhající se od zahraničních médií oprav a omluv ve smyslu, že nacistické vyhlazovací tábory byly v okupovaném Polsku, ale nešlo o „polské tábory“.

„Netřeba si dělat starosti. Muslimy vždy můžeme zplynovat, anebo spálit v pecích,“ říká na jedné z fotografií na blogu usmívající se nacista. Snímek sice pochází ze 40. let minulého století, slova jsou ale ze současnosti - napsal je na Facebooku jeden z mladých Poláků. „Možná nemůžou vepřové, ale můžou se nacpat olovem,“ zní další citát ze sociálních sítí, „pronášený“ členem jednotek SS. „Navrhuji preventivně postřílet,“ říká jakoby strážný mířící puškou na chlapce se zdviženýma rukama. Do úst příslušníka popravčí čety u skupiny polonahých žen je vložen výrok mladé Polky: „Jaképak deportace!? Lopatou po hlavě a do písku, aby se to nemnožilo!“

Deník Fakt ocenil, že bloger zveřejnil nenávistné výroky i se jménem, příjmením a profilovým snímkem autora, takže autentičnost citátu šlo snadno ověřit. Mezitím ovšem správce sítě s odvoláním na pravidla začernil příjmení i snímky autorů.

Začínáme se vzdalovat lidství, varuje bloger

„Chtěl jsem upozornit, že se asi začínáme vzdalovat lidství. Je strašné, když lidé jen tak posílají jiné do plynu či píšou o střílení do bezbranných - bez jakéhokoli emocionálního náboje, bez přemýšlení,“ řekl deníku Gazeta Wyborcza tvůrce blogu „Polské komentáře holocaustu“. Sám si přeje zůstat anonymní, prý je obyčejným studentem, který spontánně zareagoval na komentáře na internetu. „Můžeme se bavit o uprchlících, ale psát o 'konečném řešení uprchlické otázky' je nepřijatelné,“ dodal.

Shromáždění citátů mu prý trvalo sotva hodinu. Zaskočilo jej, jak často se autoři nenávistných výroků ohánějí vlastenectvím: často ke svým fotografiím na sociálních sítí přidávají znak polského odboje z druhé světové války.

Mottem blogu je výrok jednoho z vůdců povstání ve varšavském ghettu v roce 1943 Marka Edelmana, že zlo vždy vzniká z maličkostí. „Na počátku jsou nenávistné nápisy, následuje bití a na konci je vraždění,“ říkal Edelman, který povstání v ghettu v roce 1943 jako jeden z mála židovských bojovníků přežil a v roce 1944 bojoval i ve varšavském povstání. Po válce se stal kardiologem, zapojil se do disentu a stal se i jedním z předáků protikomunistického hnutí Solidarita. Zemřel v roce 2009 ve Varšavě, kde je pohřben na místním židovském hřbitově.

Stránka vyvrací německé hoaxy o migrantech

S podobným počinem jako polský bloger přišla i německá dvojice Karolin Schwarzová a Lutz Helm. Na své webové stránce hoaxmap.org vyvracejí tzv. hoaxy (falešné zprávy na internetu) o migrantech. Na interaktivní mapě Německa a Rakouska jsou vyznačené body s konkrétnímy falešnými zprávami z daného místa a připojený infobox se snaží buď daný příběh upřesnit, nebo jej dokonce vyvrátit. Autoři stránek už dali dohromady desítky smyšlených historek, lidé jim ale stále posílají další.