Christie i Fiorinaová balí: Souboj o republikánskou nominaci bude bez nich

Republikánská kandidátka přišla po primárkách v New Hampshire o dva uchazeče: guvernéra státu New Jersey Chrise Christieho a Carly Fiorinaovou. O Christieho odstoupení z boje o republikánskou nominaci nejdřív informovala americká média, později tuto informaci sám potvrdil na Facebooku. Stejně tak oznámila odchod z volebního boje Fiorinaová.

Christie se sešel se členy svého týmu a klíčovými přispěvateli své kampaně, aby zhodnotili úterní neúspěch.

Třiapadesátiletý Christie skončil v hlasování republikánských voličů v New Hampshire s osmi procenty až šestý s velkým odstupem nejen na vítěze Donalda Trumpa, ale i na kandidáty, s nimiž se v tomto státě hodlal utkat o podporu hlavního stranického proudu - Johna Kasicha, Jeba Bushe a Marca Rubia. Podle stanice CNN jej k rozhodnutí přiměl právě neúspěch ve státě, kde do kampaně investoval značné prostředky a hodlal zlomit nepříznivé výsledky z průzkumů.

„Kandidoval jsem, abych řekl, že vláda musí znovu pracovat pro občany, ne občané pro vládu… Z boje odcházím bez špetky lítosti. Jsem hrdý na kampaň, kterou jsme vedli, na lidi, kteří ji se mnou vedli, a na všechny, kteří nám poskytovali podporu,“ napsal Christie na Facebooku.

Christie na sebe v sobotní debatě před primárkami strhl pozornost opakovanými útoky na Rubia, který tlak neustál a v New Hampshire zůstal jeho výsledek za očekáváním. Samotnému guvernérovi to však nepomohlo: hlasy umírněných voličů získal především Kasich, kterého volilo 16 procent lidí.

Chris Christie
Zdroj: Gretchen Ertl/Reuters

Christie je mnohými Američany považován za nevolitelného kvůli aféře s řízeným vytvářením dopravní zácpy na mostě v New Jersey, kterým se v roce 2013 chtěl podle nepotvrzených informací pomstít starostovi města Fort Lee za to, že jej nepodpořil ve volbě guvernéra. Christie při vyšetřování skandálu tvrdil, že o ničem nevěděl, a propustil několik svých spolupracovníků.

Fiorinaová: Budu dál pracovat pro Američany

Bývalá šéfka společnosti Hewlett-Packard a jedniná žena v dosavadní osmičce republikánských kandidátů získala v New Hampshire druhý nejnižší počet hlasů, porazila pouze Bena Carsona. „I když jsem dnes přerušila svou kandidaturu, hodlám dál cestovat po zemi a bojovat za Američany odmítající se spokojit se současným systémem, který nepracuje v jejich prospěch,“ napsala Fiorinaová na svém Facebooku.

Podle průzkumů neměla větší šanci ohrozit své viditelnější konkurenty.