Francouzští poslanci schválili kontroverzní reformu ústavy

Francouzští poslanci schválili kontroverzní návrh ústavní reformy, která podle ochránců lidských práv omezuje osobní svobody obyvatel. Návrh počítá s možností odebírat státní občanství některým lidem odsouzeným za terorismus a se snadnějším a rychlejším vyhlašováním výjimečného stavu v zemi. Ten musel dosud po rozhodnutí vlády ještě schvalovat parlament. Ústavní reformu slíbil po listopadových teroristických útocích prezident Francois Hollande.

Na protest proti předložené novele odstoupila koncem ledna ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová. Za nepřípustnou diskriminaci označila hlavně záměr zbavovat občanství lidi, kteří mají kromě francouzského i jiné občanství. V praxi by se to týkalo v naprosté většině obyvatel arabského původu.

Premiér Manuel Valls během projednávání ústavní reformy
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Pro text, jímž se bude Senát zabývat v polovině března, se v dolní komoře vyslovila většina vládních socialistů, opozičních republikánů i poslanců centristické Unie demokratů a nezávislých (UDI) a krajní levice. Proti byli poslanci Levicové fronty, rebelové v Socialistické straně, část skupiny ekologistů a několik desítek republikánských poslanců, kteří reformu označili za „zbytečnou a nebezpečnou“.

Reformu ústavy inicioval prezident Hollande po loňských atentátech, při nichž 13. listopadu v Paříži skupina převážně francouzských a belgických islamistů arabského původu povraždila 130 lidí a dalších nejméně 350 osob zranila.

Horizont ČT24: Francie mění kvůli bezpečnosti ústavu (zdroj: ČT24)

Prezident zavedl mimořádná bezpečnostní opatření a výjimečný stav, který platí do konce února. Parlament nyní na návrh prezidenta rozhoduje o jeho prodloužení o další tři měsíce.