Bloomberg zvažuje kandidaturu na prezidenta USA. Vadí mu „banální úroveň debat“

Miliardář a bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg nevyloučil kandidaturu v listopadových prezidentských volbách ve Spojených státech. Úroveň debaty během volební kampaně označil v rozhovoru s deníkem Financial Times (FT) za „zoufale banální“ a „urážku voličů“. Pokud by se třiasedmdesátiletý Bloomberg ucházel o úřad hlavy státu, činil by tak jako nezávislý kandidát, připomíná agentura AFP.

Na otázku FT, zda bude kandidovat, Bloomberg odpověděl, že „zvažuje všechny možnosti“. „Poslouchám, co říkají uchazeči a jak rozhodují voliči v primárních volbách,“ dodal Bloomberg s tím, že pokud by se rozhodl vložit do boje o Bílý dům, dal by se na volební seznamy zapsat začátkem března. Zakladatel stejnojmenné finanční společnosti pak kritizoval úroveň volební kampaně a řekl, že Američané si podle něj „zaslouží více“.

O možné Bloombergově kandidatuře se hovořilo už dříve. Desátý nejbohatší muž Ameriky je podle tamního tisku znepokojen převahou Donalda Trumpa mezi republikány, údajnými přehmaty demokratky Hillary Clintonové a vzestupem levicového senátora Bernieho Sanderse mezi demokraty. Je odpůrcem držení střelných zbraní a stoupencem imigrační reformy, schvaluje sňatky homosexuálů a brojí proti zakazování potratů.

Přátelům a spolupracovníkům údajně naznačil, že by byl připraven utratit ve volbách nejméně miliardu dolarů. Ke kandidatuře jej vyzval už koncem ledna miliardář Rupert Murdoch.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg na tiskové konferenci
Zdroj: Rex Features/ISIFA

V USA dosud nezávislý kandidát prezidentské volby nevyhrál. Podle nedávného průzkumu by ani Bloomberg neměl velkou šanci a jeho kandidatura by spíše pomohla realitnímu magnátovi Trumpovi, pokud by získal republikánskou nominaci, a zároveň snížila náskok Clintonové vůči Trumpovi.

Po státě Iowa se dnes koná výběr obou hlavních politických formací ve státě New Hampshire, o prezidentskou nominaci se utkají dva demokraté a devět republikánských politiků. I když jsou volební analýzy v předpovědích opatrné, dnešním favoritem republikánů je miliardář Trump a v demokratickém táboře má nejvyšší preference vermontský senátor Sanders.