Z Ukrajiny uprchl skoro milion lidí, většina skončila v Rusku

Moskva - Počet uprchlíků z Ukrajiny od vypuknutí konfliktu na východě země na jaře loňského roku podle OSN přesáhl 900 tisíc. Většina z nich zamířila do Ruska. Dalších 1,35 milionu Ukrajinců jsou uprchlíky ve vlastní zemi, uvedla agentura TASS s odvoláním na úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

UNHCR konstatoval, že situace na Ukrajině se výrazně zhoršila v červnu po obnovení ozbrojených střetů. Celkový počet uprchlíků hledajících útočiště v jiných zemích dosáhl 900 300. Z nich 746 000 zamířilo do Ruska, vyplývá ze statistik opřených o informace z vládních zdrojů v hostitelských zemích. 

Druhou nejčastější destinací, kam se prchající ukrajinští občané uchylují, je Bělorusko, které jich přijalo 81 200. Zhruba 4600 Ukrajinců odešlo do Německa, 3600 do Polska a 2900 do Itálie. Z 1,35 milionu vnitřních uprchlíků tvoří 807 tisíc důchodci, 171 tisíc děti a 57 500 handicapovaní lidé. 

Ukrajinští uprchlíci
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Lidé prožívají strach a úzkost

Uprchlíci, kteří ve vlasti zůstali, hledají útěchu i v psychologických centrech. Jejich vzpomínky jsou jako z hororu. „Nekonečné bombardování, ve dne i v noci. Děti se toho hrozně bály. Naštěstí se nám podařilo ujet,“ říká Irina Savčuková. Psychologové Lékařů bez hranic se snaží rodiny vrátit do normálu. U mnohých to jde ale těžko. „Lidé, kteří se dostali do bombardování, dodnes prožívají panický strach a úzkost. Když vám před očima umírají lidé, ničí se domy, je to velmi traumatické,“ podotkla psycholožka Jelena Bogatská.   

Mnohé uprchlíky ale netíží jen černé sny. Bojují doslova o přežití. Přišli o byty, o práci, o poslední jistoty. „Z mého hlediska představuje jeden z ohromných problémů, že nemají perspektivu,“ konstatoval Oldřich Andrýsek, ředitel UNHCR Ukrajina. 

  • Na východě Ukrajiny má platit příměří dohodnuté v únoru v Minsku, místy ale pokračují boje mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou.
  • Podle odhadu OSN si konflikt na Ukrajině od svého vypuknutí loni v dubnu vyžádal nejméně 6450 životů.

Ukrajinské ozbrojené síly zdvojnásobily počet vojáků zapojených do operací na východě země, oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Kyjev tak má v Donbasu na 60 tisíc mužů. Armáda i proruští separatisté mezitím hlásí pokračování střetů, které si podle zpráv z Kyjeva za uplynulých 24 hodin vyžádaly život jednoho civilisty a zranění pěti vojáků.