Teroristům se v pákistánské škole postavil profesor chemie, kterému přezdívali Ochránce

Při útoku na univerzitu v pákistánském městě Čársadda se do přestřelky s teroristy dostal profesor chemie, kterému studenti přezdívali Ochránce. Jen díky němu se podařilo několika studentům ze školy utéct a zachránit si život. Sám profesor ale takové štěstí neměl, útočníci jej zastřelili.

Podle místních médií šlo o 34letého Saída Hamída Hussaina, vedoucího oddělení chemie.

V okamžiku, kdy se školou ozvaly první výstřely, profesor svým studentům zakázal jakékoliv spontánní pokusy o útěk. Vytáhl svou vlastní zbraň a začal proti ozbrojencům střílet, aby dal studentům šanci uniknout.

„Všimnul jsem si, že ho zasáhla kulka. Stříleli na něj dva útočníci. Utíkal jsem pryč. Podařilo se mi uprchnout přes zídku vzadu,“ popsal své traumatické zážitky student geologie Zahoor Ahmed agentuře AFP.

Podle dosud zveřejněných informací se ozbrojenci dostali do školy právě přes tuto nízkou zídku chránící budovu zezadu a shodou okolností si díky ní zachránily život i desítky prchajících studentů.

„Viděli jsme tři teroristy. Křičeli „Bůh je velký“ a běželi ke schodům do našeho oddělení. Jeden spolužák vyskočil ze třídy oknem,“ vypověděl další z přeživších agentuře AFP.

I on viděl profesora Hussaina, jak střelbou kryje prchající studenty: „Pak jsem zahlédl, že padá k zemi.“

Sociální sítě už zaplavily děkovné zprávy za oběť, kterou Hussain pro své studenty položil. Během své pedagogické kariéry si díky své ochotě pomáhat získal důvěru mladých, kteří se mu chodili svěřovat se svými těžkostmi. „Přezdívali mu Ochránce,“ vzpomína další z místních studentů na oblíbeného učitele.

Útok ozbrojenců na univerzitu ve městě Čársadda na severozápadě Pákistánu si vyžádal nejméně 21 mrtvých a přes 50 zraněných. K činu se přihlásila jedna z frakcí pákistánského hnutí Taliban. Oficiální mluvčí pákistánského Talibanu ale tvrdí, že hnutí za útokem nestojí.